Annons

SD:s vitbok: partiets rötter tydligt nazistiska

Mindre än två månader före valet är en första delrapport av Sverigedemokraternas vitbok klar. Att partiet har nazistiska och fascistiska rötter framkommer tydligt.
Politik • Publicerad 15 juli 2022
Sverigedemokrater demonstrerar på en bild från april 1991.
Sverigedemokrater demonstrerar på en bild från april 1991.Foto: Claudio Bresciani/TT

En stor del av partigrundarna i slutet av 1980-talet kom från nazistiska, rasistiska och odemokratiska sammanhang, lyder slutsatsen, skriver Sveriges Radio.

– En kom från den nysvenska rörelsen, en fascistisk idérörelse från mellankrigstiden och framåt. En annan kom ifrån skinnskallerörelsen. Några tycks ha odlat olika typer av nationalsocialistiska kontakter och har rört sig ganska obehindrat i de här miljöerna, säger Tony Gustavsson, idéhistoriker som skrivit SD:s vitbok, till radion.

"Inte fascismanknuten"

Annons

Enligt partiet är rapporten välgjord och erbjuder en saklig historieskrivning. De anser att man inte kan dra några slutsatser gällande grundarnas betydelse.

"Rapporten ger inget stöd för att partiet var en del av en fascismanknuten rörelse", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Martin Kinnunen, ledamot i SD:s verkställande utskott och projektansvarig för vitboken, säger att det inte framkommer speciellt mycket ny information i rapporten.

– Vi konstaterar att det här är information som redan har varit känd och som vi har varit öppna med, skulle jag vilja påstå. Man kan alltid diskutera olika gränsdragningar om vilka man ska definiera som en del av en grundargeneration. Partiet på den tiden drevs inte seriöst, säger Kinnunen till TT.

Kinnunen kallar vitboksprojektet som det "mest transparenta som sjösatts i svensk politik" och säger samtidigt att Jimmie Åkesson varit tydlig ända sedan han blev partiledare 2005 med att det finns allvarliga brister i partiets historia.

– Partiet befolkades på den tiden av många personer med en obehaglig bakgrund. Vi önskar såklart att det hade varit annorlunda. Men vi har inget att dölja.

Påverkar inte valet

Kinnunen anser inte att innehållet i vitboken har något att göra med partiets nuvarande politik. Han tror inte heller att publiceringen kommer att påverka valet i höst. I stället tror han att den långsiktigt förstärker partiets trovärdighet.

– Jag tror att väljarna är betydligt mer intresserade av brottsbekämpning, höga energipriser och hur man kan få till stånd en bättre fungerande integration än vad som hände i ett parti för 35 år sedan.

Helst hade de publicerat rapporten tidigare, säger Kinnunen. Men den blev klar först nu.

Också partimedlemmen och riksdagsledamoten Mattias Karlsson säger till Svenska Dagbladet att han önskar att SD bildats under omständigheter det varit lättare att vara stolt över.

Drog ut på tiden

Annons

Partiledaren Åkesson lät meddela 2017 att partiet skulle låta en forskare skriva en vitbok som skulle åskådliggöra partiets rötter. Projektet sackade dock efter eftersom man inte lyckades hitta någon lämplig forskare som ville ta sig an det. Först fyra år senare hittade partiet sin kandidat.

Gustavsson har fått betalt för uppdraget och har utgått från de trettio personer som grundade partiet i Stockholm, Göteborg och Malmö 1988.

Rapportens andra och sista del ska analysera partiets ideologi och idétradition och ska vara klar vid årsskiftet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons