Annons
Nyheter

SD om Söders Prideutspel: Problematiskt

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder påstår att Priderörelsen har kopplingar till pedofili – ett uttalande som fördöms av flera regeringsföreträdare.
SD:s gruppledare Linda Lindberg tycker att Björn Söders tonläge är "problematiskt."
Politik • Publicerad 3 augusti 2023
Björn Söder (SD), till höger, är riksdagsledamot sedan 2010. Arkivbild.
Björn Söder (SD), till höger, är riksdagsledamot sedan 2010. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Björn Söders twittrande i kväll är föraktfullt, ovärdigt och fel. Han är skyldig en ursäkt till alla de som han svepande anklagar för helt fruktansvärda saker", skriver utrikesminister Tobias Billström (M) på X, tidigare Twitter.

”Vilket makalöst dravel. Intolerans är osvenskt. I mitt Sverige får man älska vem man vill och vara den man är”, skriver arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).

Annons

Söder skrev under onsdagskvällen att han försvarar homo- och bisexuellas rättigheter. "Men jag kommer aldrig försvara Pride och dess nära – och numera legitima – kopplingar till pedofili och barns involvering i vuxnas sexuella värld", fortsatte han.

Raderade inlägg

SD-ledamoten skrev även inlägg på X där han anklagade talmannen och statsministern för att legitimera pedofili. Han raderade sedan flera av inläggen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar inte Söders uttalanden direkt, men har publicerat en bild på Instagram där han står vid regnbågsflaggan på balkongen till Sagerska palatset.

Kristersson skriver att han "har förstått att det finns de som är kritiska mot att jag denna vecka pryder Sagerska med regnbågsflaggan".

"Jag gör det för att uppmärksamma Pride och den här veckans betydelse för vårt öppna samhälle. Och betydelsen av att alla ska ha rätt att leva som den man är, och älska vem man vill. Och bli respekterad för det", skriver Kristersson vidare.

SD: "Problematiskt"

I ett mejl till Aftonbladet kommenterar Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna, Björn Söders uttalande om Pride.

”Vi vill värna en god ton mellan partierna i regeringsunderlaget och jag tycker att Söders höjda tonläge är problematiskt, vilket jag också har framfört till honom”, skriver Lindberg till Aftonbladet.

Hon skriver att det "är förståeligt" att Björn Söder hyser agg mot Pride då de återkommande kritiserat och exkluderat Sverigedemokraterna. Hon är tydlig med att Söders uttalande inte är riktat mot hbtqi-personer, utan till Pride som organisation.

Hon skriver vidare att hon förstår Björn Söders tankar kring att låta barn delta i paraden, som enligt Lindberg "i mångt och mycket kretsar kring sexuella uttryck". Hon tycker däremot att påståenden om pedofili är ”att ta kritiken onödigt långt”, enligt Aftonbladet.

Tobias Billström fick också frågor om Björn Söders utspel under regeringens sommarfika på torsdagen. Han upprepade då sin kritik om att uttalandet är föraktfullt, ovärdigt och i grunden fel.

Annons

TT: Hur fungerar egentligen samarbetet med SD när sådant här kommer upp?

– Samarbetet fungerar bra. Vi har många stora problem att lösa i det här landet som vi tillsammans verkar för att komma tillrätta med. Sverigedemokraterna får naturligtvis ta ansvar för enskilda företrädare i sitt parti, säger Billström, och tillägger att detta är en "mycket dålig tidpunkt för inrikespolitiskt tjafs".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons