GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD-motion: Förbjud försäljning av gåslever

Förbjud import av lyxvaran foie gras, eller gåslever, till Sverige, skriver SD-ledamoten Markus Wiechel och tre andra sverigedemokrater i en motion till riksdagen.
Politik • Publicerad 24 november 2022
Foie gras anses vara en delikatess. Arkivbild.
Foie gras anses vara en delikatess. Arkivbild.Foto: M. Spencer Green/AP/TT

De beskriver produktionen av foie gras som barbarisk och fruktansvärd och att Sverige borde införa ett förbud för att sätta press på andra länder. Till dess försäljning inte längre förekommer så bör regeringen se till att mat som är producerad genom tvångsmatning är tydligt märkt.

Foie gras, som kommer från gäss eller ankor, framställs genom att djuren tvångsmatas upp till tre gånger per dag.

Ett rör förs ned i djurens matstrupe och därefter pumpas en fett- och kolhydratrik matblandning ned. När fåglarna är färdiga för slakt har deras lever svällt upp till tio gånger sin normala storlek.

"Vilket naturligtvis innebär ett fruktansvärt plågsamt liv", skriver ledamöterna.

Sverige har redan ett förbud mot produktion av foie gras och liknande förbud finns i andra delar av världen, men ännu konsumerar många svenskar detta som en delikatess, fortsätter motionen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.