Annons
Nyheter

SD i Vellinge fimpar förslag om slöjförbud

I flera kommuner har SD velat införa förbud mot huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har syftet att dölja elever och personal i skolan.
Men nu stoppar partiet sin motion i Vellinge, rapporterar
Politik • Publicerad 1 juli 2020
SD i Vellinge drar tillbaka sin motion. Arkivbild.
SD i Vellinge drar tillbaka sin motion. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

– Den håller inte juridiskt, säger Karl-Johan Persson, gruppledare för SD i Vellinge, till tidningen.

Övriga partier i den skånska kommunen har enligt tidningen yrkat för att kommunfullmäktige ska stoppa förslaget.

Annons

Frågan har varit omdebatterad, inte minst sedan Skurups kommun klargjort sina planer på att införa ett sådant slöjförbud i en kommande integrationsplan. Skolverket har ansett att ett förbud strider mot religions- och yttrandefriheten.

I december förra året klubbade Skurups kommunfullmäktige beslutet att införa förbud för både personal och elever att bära slöja i kommunens skolor. Det beslutet har dock överklagats av Vänsterpartiet till förvaltningsrätten.

Förbudet, som grundade sig i en motion av Sverigedemokraterna, är föremål för en tillsyn av Diskrimineringsombudsmannen (DO) som vill ta reda på om det kan anses vara förenligt med lagen och även hur kommunen avser att tillämpa beslutet i praktiken.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons