Nyheter

Schweiz köper 22 Gripenplan

De får kanske inte världens bästa plan, men det var billigast och motsvarar förväntningarna.
Nyheter • Publicerad 30 november 2011
Foto: Malin Hoelstad/Scanpix

Med de orden tillkännagav Schweiz försvarsminister Ueli Maurer att landet vill bli det fjärde, förutom Sverige, att köpa Saabs stridsflyg Gripen.

– Det som är bra för Sverige och andra länder måste också vara bra för Schweiz, sade Maurer vid en presskonferens i Bern.

– Vi får ett plan som till fullo motsvarar våra förväntningar – och vi har ändå inte tänkt oss att slå några världsrekord på detta område, lade han till.

Från försvarskoncernen Saab och de svenska försvars- och handelsministrarna kom glädjeyttringar. Saabs aktie steg raskt.

Schweiz högteknologiska profil och noggranna upphandlingskrav visar att Gripen är ett "stridsflygsystem i världsklass," tyckte Saabs vd Håkan Buskhe.

– Beslutet kom som en positiv överraskning för oss.

Kan bli Super-Jas

Förhandlingar mellan Saab, Sverige och Schweiz ska först slutföras. Buskhe vet ännu inte vilken version av flygplanet som ska köpas.

– Jag kan bara citera vad Schweiz försvarsminister sade på sin presskonferens och det var ju att man vill ha en vidareutveckling av Gripen.

Enligt Svenska Freds- och skiljedomsföreningen finns dock en stark opinion i Schweiz mot ökade försvarsutgifter och därför "finns goda chanser att affären kan stoppas" i parlamentet eller i en eventuell folkomröstning.

Om affären blir av kan det få betydelse också för vilket stridsflygplan Sverige ska ha i framtiden.

Valet står mellan en uppgradering av nuvarande Gripenversionen C/D eller att ta fram en ny modell E/F, även kallat Super-Jas. Det planet ska bland annat ha längre räckvidd och högre lastförmåga.

Stora motköp

Riksdagen har beslutat att tio JAS 39 Gripen C/D får utvecklas till en E/F-version om "Brasilien eller något annat land" köper planet. Försvarsminister Sten Tolgfors (M) ser möjlighet att dela kostnaderna med ett annat land.

Förutsättningarna för att Sverige skaffar sig Super-Jas förstärks?

– Så är det ju absolut, säger Tolgfors.

Köpet innebär ett närmast hundraprocentigt motköp från Sverige, ett viktigt skäl till att Schweiz valde Gripen framför franska Rafale och EADS-koncernens Eurofighter, enligt Maurer. Han väntar sig inte någon leverans förrän tidigast 2015.

 

Svenska Gripen

Schweiz köp av 22 Gripenplan är en mångmiljardaffär. Men det är ännu inte känt vilken version av planet som försvarskoncernen Saab ska leverera.

Flygplanet finns i tre varianter: A/B, C/D och E/F eller NG (Next Generation).

Svenska försvaret har drygt 140 plan i bruk. Efter uppgradering av den äldre versionen ska Flygvapnet ha 100 plan av C/D-versionen.

Sydafrika har köpt 28 Gripen-plan medan Ungern har hyrt 14 plan (som köps loss 2016) och Tjeckien 14. Thailand köpte sex plan 2008 och har beställt ytterligare sex.

Brasilien, Danmark och Indien har fått offerter. Det finns också intresse för Gripen i Kroatien, Rumänien och Bulgarien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.