Scholz öppnar för nya samtal med Putin

Tyskland • Publicerad fredag 07:35
Olaf Scholz kan komma att plocka upp telefonluren och ringa Putin framöver. Arkivbild.
Olaf Scholz kan komma att plocka upp telefonluren och ringa Putin framöver. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Relationerna mellan Tyskland och Ryssland har blivit iskalla på grund av Vladimir Putins krig i Ukraina. Men den tyske förbundskanslern Olaf Scholz kommer att ringa den ryske presidenten "i sinom tid", säger han.

– Det har gått en tid sedan mitt senaste telefonsamtal. Men jag planerar att prata med Putin i sinom tid, säger Scholz till tidningen Kölner Stadt-Anzeiger.

Senast de båda ledarna talades vid på telefon var i december. Under det timslånga samtalet uppmanade förbundskanslern Putin att dra tillbaka de ryska soldaterna från Ukraina. Den ryske presidenten anklagade å sin sida västländerna för att föra en "destruktiv" politik.

Sedan dess har spänningarna mellan regeringarna i Berlin och Moskva eskalerat, i synnerhet på grund av beslutet att skicka tyska Leopard-stridsvagnar till Ukraina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.