Nyheter

Schibbye och Persson skenavrättades i Etiopien

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson utsattes för skenavrättningar i samband med gripandet i Etiopien i fjol.
Nyheter • Publicerad 13 september 2012
Foto: Scanpix/Arkiv

– Jag vet att Johan svimmade en gång, när dom skenavrättade Martin, säger Kjell Persson, pappa till Johan Persson, till SVT:s Uppdrag granskning som sänds på torsdagskvällen.

Anhöriga har fram till nu hållit tyst om mycket av vad de vetat för att inte försvåra försöken att få svenskarna fria.

Men när de greps förra sommaren i det stängda området Ogaden skickade regeringsstyrkorna ut ett filmteam. De skottskadade svenskarna hotades med döden om de inte på en propagandafilm sade att de stridit tillsammans med den av Etiopien terrorstämplade ONLF-gerillan.

Svenskarna vägrade och fick då beväpnade män bakom sig. I tur och ordning manades svenskarna att erkänna, annars skulle deras kamrat skjutas.

– Och sedan sköt de i busken bredvid, säger Linnea Schibbye Steiner, fru till Martin Schibbye.

Anna Roxvall, svenskarnas kontaktperson, säger att Johan Persson blev sämre och sämre eftersom svenskarna inte fick den vård de behövde.

– Då ställde de ändå upp på att vara med i den här filmen, men var överens om att inte säga någonting som inte var sant i alla fall.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.