Annons
Nyheter

Schibbye och Persson kan friges på tisdag

Etiopien väntas släppa ett stort antal fångar fria på det etiopiska nyåret, som infaller på tisdag. De två svenska journalisterna kan finnas bland dessa.
Nyheter • Publicerad 9 september 2012
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Enligt etiopisk tradition friges fångar vid nyåret, och SVT:s utsände rapporterar att 1 900 fångar ska friges. Enligt en etiopisk källa som SVT hänvisar till är det sannolikt att journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye finns bland dessa.

SVT rapporterar att etiopiska myndigheter väntas lämna besked om frigivningar på måndagskvällen.

Annons

– Jag kommer inte att kommentera det. Jag säger ingenting, säger ambassadören Jens Odlander.

Utrikesminister Carl Bildt träffade Etiopiens tillfällige ledare Hailemariam Desalegn för en vecka sedan i landets huvudstad Addis Abeba vid begravningsceremonin för landets förre ledare Meles Zenawi.

Bildts besök och möte med landets ledning innebar en möjlighet att ta upp fallet med de två dömda svenskarna, men till TT var Bildt försiktig att kommentera vad som sades.

– Vi bytte ett antal fraser med varandra. Det verkar som om han uppskattade att jag var här, sade Bildt i telefon från Addis Abeba till TT förra söndagen.

Han ville då inte kommentera om frågan om de svenska journalisterna togs upp.

Professor Ephraim Isaac säger i intervjun i etiopisk tv tidigare i veckan, där han berättade om sin relation med den avlidne premiärminister Meles Zenawi, att de svenska journalisterna diskuterades.

– I min sista diskussion med honom om att fria – det var några fångar, några journalister, till och med journalister från Sverige, omkring nio fångar. Vi pratade om det, säger han under intervjun.

Meles ska ha sagt till Ephraim Isaac att han skulle "återkomma i september", eftersom han sagt att det blivit tradition att då frige fångar.

– Det finns inga bekräftade uppgifter om vad som kommer hända nu i veckan, säger Thomas Olsson, de svenska journalisternas advokat, till TT.

– Alla har naturligtvis en förhoppning om att de ska omfattas av ett eventuellt benådningsbeslut i samband med nyåret. Men det finns ingen som har någon säker information om det.

Annons

– Det är ett par dagar kvar. Jag föredrar att inte spekulera, utan avvaktar vad som kommer att hända, säger han.

Linnea Schibbye Steiner, hustru till Martin Schibbye, hoppas mycket.

– Det är fortfarande spekulationer. Det står ju att Meles var positiv, men han finns ju inte längre. Jag tror inget, men det är klart man hoppas. Man kastas mellan hopp och förtvivlan.

Både Johan Persson och Martin Schibbye har varit sjuka under augusti.

– Men de mår båda mycket bättre. Martin hade en släng av lunginflammation och Johan hade någonting med magen. De är pigga nu, men det är påfrestande och jobbig väntan för dem med. Ovissheten tär. Det är tufft för oss alla.

Linnea Schibbye Steiner tycker att det är jobbigt när det spekuleras om fångarnas frigivning.

– Jag hoppas att det inte blir för stort mediedrev. För om det skulle vara så att de är på gång att de benådas så vill jag inte att det skulle förstöras. Det är känsligt när vi i Sverige spekulerar för positivt, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons