Annons
Nyheter

Guantánamofånge släppt efter 21 år

En man som hållits fängslad i Guantánamo Bay i 21 år, misstänkt för samröre med terrorrörelsen al-Qaida, har släppts till sitt hemland Saudiarabien, meddelar USA:s militär.
Saudiarabien/USA • Publicerad 9 mars 2023
USA har släppt en man som suttit fängslad på Guantánamo. Mannen har överförts till sitt hemland Saudiarabien. Arkivbild.
USA har släppt en man som suttit fängslad på Guantánamo. Mannen har överförts till sitt hemland Saudiarabien. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Ghassan al-Sharbi, som nu hunnit bli 48 år, greps i Pakistan i mars 2002. Han anklagades för att ha utbildat i sprängkunskap i ett träningsläger upprättat av al-Qaida.

USA lade ner åtalet mot al-Sharbi 2008. Det gavs inget skäl till varför det lades ned men han hölls fortsatt fängslad.

Annons

Den instans inom försvarshögkvarteret Pentagon som fattar beslut om frigivning av fångar på Guantánamo berättade i ett uttalande på onsdagen om de villkor som satts upp för överförandet av al-Sharbi till Saudiarabien.

Bland annat handlar det om att al-Sharbi ska övervakas, ha reserestriktioner och att Saudiarabien ska dela information om honom med USA.

2003 satt 600 personer fängslade på Guantánamo under USA:s krig mot terrorism, många av dem utan åtal eller möjlighet att på rättslig väg påverka sin situation. Anklagelser om att tortyr och olagliga förhörsmetoder ska ha förekommit har genom åren riktats mot USA.

Nu har militärfängelset totalt 31 fångar varav 17 bedöms av USA som möjliga att överföras till andra länder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons