Annons
Nyheter

Saudiarabien kallar upp Sveriges ambassadör

Saudiarabiens utrikesdepartement kallade på söndagen upp Sveriges ambassadör i landet med anledning av onsdagens koranbränning i Stockholm, rapporterar den saudiska statliga nyhetsbyrån.
Politik • Publicerad 3 juli 2023
Omvärlden, och särskilt många länder i Mellanöstern, har fördömt onsdagens koranbränning utanför Stockholms moské på Södermalm i onsdags. Arkivbild.
Omvärlden, och särskilt många länder i Mellanöstern, har fördömt onsdagens koranbränning utanför Stockholms moské på Södermalm i onsdags. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Till ambassadören framförde det saudiska utrikesdepartementet en uppmaning till Sverige att stoppa handlingar som "motsäger internationella ansträngningar för att sprida värderingar om tolerans, sans och förkastande av extremism", skriver den statliga nyhetsbyrån.

Omvärlden, inklusive många länder i Mellanöstern, har fördömt onsdagens koranbränning utanför Stockholms moské på Södermalm i onsdags.

Annons

I söndags samlades det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO) för ett extrainkallat möte med anledning av onsdagens koranbränning i Stockholm.

IKO, som är baserat i Saudiarabien och har 57 medlemsländer, uppmanade medlemsländerna till "enhetliga och kollektiva åtgärder" för att förhindra "ytterligare skändningar" av Koranen.

"Vi måste skicka konstanta påminnelser till det internationella samfundet om det viktiga behovet av att efterleva internationell rätt, som klart och tydligt förbjuder all uppmuntran till hatbrott med religiös grund", löd ett uttalande från organisationens generalsekreterare Hissein Brahim Taha.

I söndags meddelade även Iran att landet inte skickar sin nya ambassadör, Hojatullah Faghani, till Sverige.

Flera länder har kallat upp Sveriges ambassadör med anledning av koranbränningen, däribland Kuwait, Marocko, Irak och Förenade arabemiraten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons