Annons
Nyheter

Satsning på personal gav färre coronasmittade

Coronaviruset • Publicerad 20 juni 2020
Satsning på att vidareutbilda personal på äldreboenden till undersköterskor kan vara orsaken till att Trosa kommun har lyckats stoppa spridningen av covid 19. Arkivbild.
Satsning på att vidareutbilda personal på äldreboenden till undersköterskor kan vara orsaken till att Trosa kommun har lyckats stoppa spridningen av covid 19. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låg personalomsättning och vidareutbildningar både före och under coronapandemin har varit receptet för att stoppa spridningen av covid-19 på äldreboendena i Trosa, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Trots att Trosa ligger i Region Sörmland, som efter Stockholm har haft flest avlidna i covid-19 per capita, har kommunen lyckats begränsa smittan.

Annons

Stora utbildningssatsningar det senaste året, där kommunen bland annat har betalat för undersköterskeutbildningar för var tionde anställd, tros vara en av anledningarna enligt kommunens chef för vård och omsorg, Fredrik Yllman.

– Vi hade en personal som var utbildad och klar för att börja arbeta med brukare med covid-19 och vi hade också skapat särskilda team och avdelningar på äldreboenden för att ta hand om patienter som hade smitta och vi har också haft en stabil personalgrupp med låg personalomsättning, säger han till Ekot.

I början av maj smittades sju äldre på två äldreboenden i Trosa, men nu finns inte längre någon smitta kvar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons