Annons
Nyheter

Satsning på hotade arter – ser ut att öka

Över 1 000 åtgärder runt om i landet för att främja bin och andra pollinatörer har gett resultat. Vilda bin ser ut att ha etablerat sig på flera platser där insatser skett.
– Man har redan nu i somras sett att det har hänt saker, säger Maria Widemo vid Naturvårdsverket.
Natur • Publicerad 2 mars 2023
Bi letar mat vid krokus – ett säkert vårtecken. Arkivbild.
Bi letar mat vid krokus – ett säkert vårtecken. Arkivbild.Foto: Tobias Hase/DPA via AP/TT

Vilda insekter, som vildbin, humlor, steklar och fjärilar, har en viktig roll för livsmedelsförsörjning och biologisk mångfald. Växterna tar hjälp av pollinatörerna för sin pollenöverföring och därmed befruktning – men samtidigt minskar våra insekter i både arter och antal.

En negativ trend som man försöker vända.

Annons

I tre års tid har Naturvårdsverket bidragit med medel så att exempelvis 157 kommuner kunnat starta 309 pollineringsprojekt.

Flera observationer av vildbin

Totalt innebär det 1 100 åtgärder, där vilda insekter exempelvis fått tillgång till mer föda och fler boplatser. Naturvårdsverket har också fördelat resurser till arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper, för att ge arbetet med de mest hotade arterna av vildbin i södra delen av landet en skjuts.

Resultatet?

Utan att länsstyrelserna genomfört större inventeringar har exempelvis nu en stor mängd nya vildbibon observeras i sanden på flera ställen i Blekinge. I Västra Götaland ser antalet guldsandbin återigen ut att öka, och i Jönköpings län har silvergökbi noterats på tre nya platser, enligt Naturvårdsverkets redovisning.

– Man har redan nu i somras sett att det har hänt saker, säger Maria Widemo, som är chef vid artenheten på Naturvårdsverket.

"Alla kan göra något"

Flera åtgärder kan göras för insekterna.

– Det är alltifrån att plantera ut blomrika växter för att ge mat till pollinatörer och se till de har mat genom hela säsongen, till att ha större diversitet på blommorna.

Ett exempel på arbete som gjorts handlar också om att blottlägga sanden på de "hotspots" där hotade arter lever, förklarar Maria Widemo.

– Då handlar det om att skrapa av ytjorden för att behålla sandytor åt dem.

Men det är inte bara myndigheter som gör en insats för insekterna.

Annons

– Inom satsningen har det funnits informationskampanjer mot allmänheten – vad du kan göra i din trädgård.

– Alla kan göra något för pollinatörer, genom att välja rätt trädgårdsväxter till exempel.

Fakta: Om satsningen

År 2020 fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att samordna arbetet med att förstärka förutsättningar för vilda pollinatörer.

Via den treåriga satsningen har Naturvårdsverket delat ut medel till en rad åtgärder i landet.

Ett stort antal myndigheter och aktörer på lokal, regional och nationell nivå har involverats i arbetet.

157 kommuner har beviljats projektmedel. Sammanlagt har 309 pollineringsprojekt startat, bestående av cirka 1 100 åtgärder.

Även arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper (ÅGP) har fått pengar för att hjälpa hotade arter av vildbin i södra Sverige.

Naturvårdsverkets uppdrag redovisades till regeringen den sista februari.

Källa: Naturvårdsverket

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons