Annons
Nyheter

SAS tjänar på Finnairstrejken

SAS har tjänat bra med pengar på Finnairstrejken.
Nyheter • Publicerad 16 november 2009
SAS tjänar på strejken hos Finnair.
SAS tjänar på strejken hos Finnair.Foto: JOHAN NILSSON

Hittills har 32 000 Finnairresenärer drabbats och det finns ännu inga tecken på att piloterna ska lägga ner strejkvapnet.

Natten till måndagen bröt Finnairpiloternas strejk ut sedan pilotfacket sagt nej till riksförlikningsmannens medlarbud.

Annons

Det innebär att bolagets reguljärtrafik stoppades. Dock försöker bolaget hålla i gång charterflygningarna. Strejken fortsätter på tisdagen och därmed har hittills drygt 400 avgångar ställts in och 32 000 resenärer drabbats.

Tvisten beror på att pilotfacket inte accepterar företagsledningens planer på att hyra in andra flygbolags piloter samtidigt som en stor del av bolagets egna piloter är permitterade.

Ett 20-tal flygningar från Sverige ställes in på måndagen.

Varnar för storförlust

För att sätta press på de strejkande piloterna varnade Finnairs ledning på måndagen för att bolaget riskerar att göra en rörelseförlust på runt 2 miljarder kronor för hela 2009. Bolaget har liksom SAS drabbats hårt av lågkonjunkturen och sparpaketen har avlöst varandra. Konkurrenten SAS har dragit nytta av strejken.

SAS har satt in större plan på sträckan Helsingfors–Stockholm och det finländska dotterbolaget Blue 1 har ersatt en del av sina Avroplan med MD-90-plan och därmed lyckats fördubbla kapaciteten i planen från 84 till 166 platser.

Fulla plan

– Vi flyger nu med fulla plan och till goda priser, säger Blue 1:s informationschef Tom Christides till TT.

– Det kan sammantaget handla om att SAS det senaste dygnet haft runt 1 000 passagerare fler än vad vi annars skull ha haft. Men den här konflikten är inte bra för någon och i synnerhet inte för Finlands ekonomi.

Finnairs piloter har bara strejkat vid ett tillfälle tidigare. Det skedde på 1970-talet men strejken varade bara två timmar.

Annons

SAS-aktien steg med 1,5 procent på måndagen.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons