Annons
Nyheter

"Sanna Marin-effekten" faktor i Finlands val

Riksdagsvalet i Finland ser ut att kunna bli en nagelbitare. Bland de socialdemokratiska väljarna har partiledaren Sanna Marin fortsatt stark lyskraft, enligt statsvetaren Göran Djupsund.
– Jag skulle säga att hon är avgörande för sitt parti, säger han.
Finland • Publicerad 7 mars 2023
Sanna Marin är ledare för Socialdemokraterna (SDP) – tillika Finlands statsminister. Arkivbild.
Sanna Marin är ledare för Socialdemokraterna (SDP) – tillika Finlands statsminister. Arkivbild.Foto: AP/TT
Stödet för partierna i Yles senaste mätning.
Stödet för partierna i Yles senaste mätning.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Antti Petteri Orpo är ledare för Samlingspartiet. Arkivbild.
Antti Petteri Orpo är ledare för Samlingspartiet. Arkivbild.Foto: AP/TT

Finland går till val den 2 april och opinionsmätningar visar att kampen om rösterna är hård.

Inte minst det liberalkonservativa Samlingspartiet bör förbereda sig på en nagelbitare, enligt professor emeritus Göran Djupsund vid Åbo Akademi. Detta trots att partiet leder i opinionsmätningar.

Annons

– Tidigare såg Samlingspartiet ut att gå mot en promenadseger, men nu sover man nog inte så gott om nätterna på partikansliet. Under lång tid hade Samlingspartiet ett stort försprång, men i de senaste mätningarna har stödet eroderat ganska rejält, säger han.

Välfärden viktig fråga

I samband med att valrörelsen drog igång i början av mars gick landets finansdepartement ut med en uppmaning till kommande regering att dra åt svångremmen rejält. Bland annat påpekades att Finland årligen måste spara 1 600 euro – närmare 18 000 kronor – per invånare för att få bukt med det offentliga underskottet.

Enligt Göran Djupsund kommer också mycket av den kommande valrörelsen att domineras av frågor som rör välfärden – och som enligt honom tacklas på olika sätt av de finländska partierna.

– Från Samlingspartiets sida talar man om det ekonomiska underskottet och om nödvändiga nedskärningar i den offentliga sektorn, vilket många bedömare hävdar kanske inte är rätt strategi i en valrörelse. De kommer troligtvis inte att locka de osäkra väljarna med det här budskapet – som varken är positivt eller framåtblickande, säger han.

Också Socialdemokraterna fokuserar på frågor som rör välfärden. Under partistämman i november framhävde partiledaren och statsministern Sanna Marin den nordiska välfärdsstaten som ett exempel på tryggad frihet och möjligheten till ett gott liv för vanliga människor.

Förra året uppmärksammades världen över en läckt film där Sanna Marin syns festa med sina vänner, men det tycks inte ha hotat hennes ställning hos de socialdemokratiska väljarna, enligt Göran Djupsund.

– Jag skulle säga att hon är avgörande för Socialdemokraterna. Skulle hon ha avgått i november som partiordförande hade partiet inte haft en chans att försvara sin position, säger han och fortsätter:

– Det centrala är att Sanna Marin ses som en garant för en regeringsbas med Socialdemokraterna som statsministerparti. Och många av dem som kommer att rösta på partiet kanske inte har satt sig speciellt mycket in i vad Socialdemokraterna står för i just det här valet.

"Kan göra en spurt"

Att döma av opinionsmätningarna ser toppstriden om valsegern i april ut att kunna bli ovanligt hård för de finländska partierna – men Göran Djupsund vill flagga för en inte alltför nitisk läsning av mätningarna.

– Sannfinländarna, som nu placerar sig på tredje plats, har i väldigt många val gjort ett resultat som varit bättre än vad opinionsmätningarna har visat. Vilket också gör de andra partierna nervösa, säger han och fortsätter:

Annons

– Skulle Sannfinländarna göra en riktigt bra spurt, så kan de till och med bli största parti. Men med det sagt – alla de tre partier som ligger i toppen befinner sig också klart inom den statistiska felmarginalen.

Fakta: Riksdagsval i Finland

Den 2 april går de finländska väljarna till urnorna i riksdagsvalet.

Enligt Yles opinionsmätning i början av mars leder liberalkonservativa Samlingspartiet, tätt följda av Socialdemokraterna (SDP) och Sannfinländarna.

Nuvarande regering består av Socialdemokraterna, Centern, Gröna förbundet, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons