Annons
Nyheter

Sanktioner splittrar EU-ledarna

EU-ledarna väntas ge grönt ljus till ett stort stödpaket till Ukraina på sitt hastigt inkallade toppmöte.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2014
Foto: 

Men EU-länderna är djupt oeniga om sanktioner mot Ryssland.

Medan de 28 EU-ländernas stats- och regeringschefer diskuterade om hur de ska reagera mot Rysslands invasion i Ukraina, kom nyheter om att Krim ska folkomrösta om anslutning till Ryssland och att internationella OSSE-observatörer stoppats att komma in i Krim av beväpnade män.

Annons

USA agerar

Men också nyheten om att USA inför reseförbud och fryser tillgångar för personer som kan hota Ukrainas suveränitet, både ryssar och ukrainare. Ett beslut som kan sätta press på EU-ledarna att agera.

Att EU-ledarna, när mötet är över, kommer att fördöma Rysslands agerande är klart, men åsikterna om hur reaktionen ska se ut varierar kraftigt.

De baltiska länderna och Polen känner sig extremt utsatta och vill att EU ska agera kraftfullt. Litauens president Dalia Grybauskaite varnade för att Ryssland håller på att rita om kartan och nästa gång kan ett annat land stå på tur.

– Det här handlar inte bara om Ukraina, det handlar också om Baltikum, sade Grybauskaite före mötet.

"Illegalt"

– Det är ett hot mot hela Europa, säger Grybauskaite.

EU-toppmötet började med att möta Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk. På en pressträff efteråt kallade han beslutet om en folkomröstning på Krim för "illegalt".

– Därför uppmanar vi den ryska regeringen att inte stödja dem som stödjer separatism i Ukraina, sade Jatsenjuk.

– Krim är och förblir en integrerad del av Ukraina.

Annons

I måndags hotade EU:s utrikesministrar på ett annat krismöte att ta till åtgärder mot Ryssland, om landet inte drar tillbaka sina trupper och börjar förhandla med Ukraina. Det talades om inreseförbud till EU och frysta tillgångar mot ansvariga personer.

– Det är åtminstone öppet för att ta det steget, sade statsminister Fredrik Reinfeldt på väg in till mötet.

Stödpaket

Tunga EU-länder som Tyskland och Frankrike är tveksamma till sanktioner, liksom Storbritannien, Italien och Nederländerna. Alla har ekonomiska band med Ryssland och måste väga risken att Ryssland svarar med samma mynt. Dessutom befarar de att sanktioner kan trappa upp den redan explosiva situationen.

Om sanktionsfrågan splittrar, så väntas det vara betydligt lättare för EU-ledarna att enas om ett stödpaket på runt 100 miljarder kronor till Ukraina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons