Nyheter

Sämre lönsamhet för teknikbranschen

Nu har lågkonjunkturen drabbat även teknikföretagen.
Nyheter • Publicerad 24 september 2012

Nu signalerar Sveriges teknikföretag om sämre lönsamhet och fler varsel.

Lönsamheten sjönk för företag inom teknikbranschen under förra året, skriver branschorganisationen Teknikföretagen i en rapport. Och enligt chefekonomen Anders Rune fortsätter nergången i år och dessutom i accelererande hastighet. Sysselsättningen i industrin minskade med 2,5 procent första halvåret. I juli ökade minskningen till 4 procent. Och under årets första åtta månader varslades dubbelt så många som under motsvarande period förra året.

– Och de problem som finns i Europa talar för att vi är i början av en lång svacka. Den kanske inte blir så djup, men väldigt lång, säger Anders Rune.

Resultaten för teknikföretagen började krympa redan andra halvåret förra året, trots ökad försäljning. Förklaringen är enligt Teknikföretagen ökade personalkostnader och andra rörelsekostnader.

– Företagen har därmed betydligt svagare utgångsläge nu inför den fortsatt cykliska nedgången i konjunkturen, säger Anders Rune.

Teknikföretagens rapport bygger på en sammanställning av 742 teknikföretag med totalt drygt 200 000 anställda i Sverige. Internationella företags verksamhet i andra länder är har inte räknats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.