Annons
Nyheter

Sällsynt dom efter gruppvåldtäkt i Myanmar

Sent på kvällen bröt sig soldaterna in och våldtog den 36-åriga fyrbarnsmamman. Nu har de tre våldtäktsmännen dömts till fängelse – en sällsynt seger mot den mäktiga myanmariska armén.
Myanmar • Publicerad 18 december 2020
Myanmars armé beskrivs som landets mäktigaste institution. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
Myanmars armé beskrivs som landets mäktigaste institution. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT

Gängvåldtäkten skedde i juni under eldstrider i kvinnans hemby i delstaten Rakhine, där armén stridit mot den lokala Arakan-armén (AA) i nästan två år. Nu hoppas hon att den fällande domen kan ge fler kvinnor modet att tala ut och utmana vad som beskrivs som militärens straffrihet.

– Många kvinnor har genomlidit samma sak. Om jag inte avslöjade det som hänt kunde det leda till ännu fler, säger 36-åringen, som getts pseudonymen Thein Nu för att skydda familjen, till nyhetsbyrån AFP.

Våldtäkt som krigsvapen

Annons

Att rapportera en våldtäkt i Myanmar (tidigare Burma) innebär ofta stigmatisering – inte minst om de anklagade tillhör armén, som beskrivs som den mäktigaste institutionen i landet. Människorättsorganisationer har sedan länge anklagat arméns soldater för att använda våldtäkt som krigsvapen i landets konfliktområden.

För Thein Nu har den fällande domen en bitter bismak – det sociala stigmat är fortfarande utbrett och hennes make vägrar att prata med henne efter att militären nekat till brott och hävdat att 36-åringen hittat på. Trots det uppmanar hon andra offer att inte skämmas och våga tala ut.

– Var som jag – var modiga och tappra, säger hon.

Straffarbete

Sedan domen föll har flera kvinnor trätt fram med liknande historier, enligt organisationen Arakan Women Network som bistår brottsoffren med juridisk rådgivning.

De tre våldtäktsmännen döms till 20 års fängelse med straffarbete. I ett sällsynt medgivande till skuld meddelade militären domen och slog sig för bröstet kring den egna "transparenta" utredningen av fallet.

– Det krävs betydligt mer än bara ett fall för att övertyga oss om att något har ändrats, varnar dock biträdande Asienchef Phil Robertson vid Human Rights Watch enligt AFP.

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.

Huvudstaden heter Naypyidaw. Fram till 2005 var landets största stad Rangoon huvudstad.

Burma koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes. Konflikterna i staterna Shan och Kachin har pågått sedan 1948.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som i dag leder en civil regering, tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har sedan dess kritiserats skarpt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.

Våld och förtryck mot folkgruppen rohingya har under de senaste åren lett till en intensiv flyktingvåg från framför allt delstaten Rakhine till Bangladesh.

Källor: NE, Landguiden, AFP

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons