Nyheter

Sälja tobak till unga kan ge förbud

Kommunerna ska kunna stoppa försäljningen av tobak i affärer som säljer till unga under 18 år. En kraftfull åtgärd, enligt folkhälsominister Maria Larsson (KD).
Nyheter • Publicerad 11 mars 2010
Kommunerna ska kunna stoppa försäljningen av tobak i affärer som säljer till unga under 18 år.
Kommunerna ska kunna stoppa försäljningen av tobak i affärer som säljer till unga under 18 år.Foto: Scanpix

– Att få ett avbräck på sex månaders försäljning tror jag ingen som säljer tobak vill riskera, säger Larsson.

Regeringen anser att det är för enkelt för barn och unga under 18 år att få tag i cigarretter och annan tobak. Därför föreslår Larsson och regeringen, i en lagrådsremiss, skärpta regler för försäljning av tobak.

Ett av förslagen är att den affär, butik eller kiosk som säljer till underåriga av kommunen ska kunna förbjudas att sälja tobak i upp till ett halvår.

– De flesta börjar röka före 18 års ålder. Vi har sedan 1997 en lagstiftning som säger att det är förbjudet att sälja till barn och ungdomar under 18 år, men lagen följs inte, säger folkhälsoministern.

Varför följs den inte?

– Därför att de som säljer och de som äger butikerna har tagit för dåligt ansvar. Tillsynsmyndigheterna måste också förbättra sitt arbete, säger Maria Larsson och tillägger att förslagen innebär ett tyngre ansvar för butiksägarna.

Polisen får också en ny roll i arbetet för att stoppa försäljningen till unga och hjälpa kommunerna med mer muskler om det skulle behövas.

– Jag tror att det är bra att polisen är med, de brukar få tips om försäljning, säger Maria Larsson.

Branschorganisationen Svensk Handel är positiv till de förslag regeringen lägger fram. Det är mycket bra att förbudet mot att sälja tobak till ungdomar under 18 skärps, anser Martina Elfgren Lilja, enhetschef med ansvar för näringsrättsliga frågor.

– Det handlar om illojal konkurrens. Lagen säger att man inte får sälja till unga under 18 år men en del gör det i alla fall, säger Elfgren Lilja.

Svensk Handel ser också möjligheten att förbjuda någon, som sålt till underåriga, att sälja tobak i sex månader som en bra åtgärd.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.