Annons
Nyheter

Säkerhetsgrisar hjälper till på flygplats

De fungerar som levande fågelskrämmor. Jätteflygplatsen Schiphol i Nederländerna har anlitat 20 grisar för att få stopp på kollisioner mellan fåglar och flygplan.
Nederländerna • Publicerad 27 november 2021
Bökande grisar är en del av Schipholflygplatsens strategi för att få bort fåglar från området och därmed minska olycksrisken. Svinen på bilden är fotade i Sverige.
Bökande grisar är en del av Schipholflygplatsens strategi för att få bort fåglar från området och därmed minska olycksrisken. Svinen på bilden är fotade i Sverige.Foto: Andreas Hillergren/TT

På Schiphol, liksom på många andra storflygplatser i världen, är fågelkollisioner något som flygledningen fruktar. Krockar med större fåglar, som gäss, kan orsaka allvarliga skador, i synnerhet om djuren sugs in i planets motorer.

Bara under fjolåret drabbades Schiphol av 150 fågeltillbud, berättar taleskvinnan Willemeike Koster för nyhetskanalen CNN något som fick flygplatsledningen att tänka till.

Annons

En av åtgärderna blev pilotprojektet med grisar. Djuren går nu och bökar på ett område mellan två landningsbanor, där det tidigare odlades sockerbetor.

Deras närvaro tjänar ett dubbelt syfte: Dels äter grisarna upp det som är kvar av sockerbetsskörden, som annars lockar gäss och andra fåglar. Dels jagar grisarna, som är köttätare, också gässen. Även om de inte rör sig snabbt nog för att fånga fjäderfäna fungerar de som en sorts levande fågelskrämmor, noterar CNN.

Vid sidan av grisprojektet arbetar 20 heltidsanställda fågelkontrollanter på den hårt trafikerade flygplatsen. De försöker bland annat skrämma bort fåglar med hjälp av ljud och laserstrålar. Man försöker också plantera särskilda typer av gräs vid anläggningen, som ska vara icke-lockande för fåglar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons