Nyheter

Sahlin: "Inget spektakel"

– Det var ett spännande val, som också markerar att vi leds av en minoritetsregering, sade Mona Sahlin till TT.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010

– Vi har en för Sveriges riksdag unik situation under fyra år, och jag ser fram emot hur statsministern kommer att analysera och använda sin minoritetsroll, sade Mona Sahlin till TT.

Hon avfärdade kritiken från de borgerliga att Socialdemokraterna lanserade en egen talmanskandidat.

– Det här var inget spektakel. Det var ett val mellan två talmanskandidater, precis som det var 2006 och som det säkert kommer vara efter valet 2014. Vi har alltid lagt fram det förslag till talman som vi tror på, sade Sahlin.

– Sverigedemokraterna är nu inne i riksdagen och jag kommer som oppositionsledare aldrig ta hänsyn till hur de röstar, jag kommer aldrig att efterfråga deras röster eller att samarbeta eller förhandla med dem.

– Men om vi inte ska kunna lägga ett enda förslag därför att de sitter mitt emellan blocken, då kan vi lika gärna lägga ned oppositionsarbetet i fyra år. Det är den som sagt att han ska leda en minoritetsregering, nämligen Fredrik Reinfeldt, som har att svara på hur en minoritetsregering ska kunna agera i riksdagen, sade Sahlin.

Mona Sahlin fäster inget större avseende vid att alliansens talmanskandidat Per Westerberg hade vunnit oavsett hur Sverigedemokraterna röstade, till följd av att en från de rödgröna röstade för honom samt att Thomas Bodström är i USA och en vänsterpartist satt på toaletten. Alliansen betraktar stödet utan SD:s hjälp som en seger.

– Fortfarande kvarstår att Reinfeldt leder en minoritetsregering, som vid alla förslag man lägger i riksdagen är beroende av att något eller några av de andra partierna röstar för regeringens förslag, sade Sahlin.

TT:Men du har ju sagt att den rödgröna oppositionen ska hålla ihop. Varför kunde du inte hålla ihop den under omröstningen?

– Vi vet inte vem det var, inte heller vilka de två blanka röster som dök upp vid valet av Ulf Holm (MP) var. Vi håller ihop i oppositionen och vi hade en gemensam kandidat, sade Sahlin.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.