Nyheter

Saabspekulanten Antonov gripen

Den ryske affärsmannen och före detta Saab-spekulanten Vladimir Antonov har gripits i London, rapporterar Reuters. Se klippet längst ned i artikeln.
Nyheter • Publicerad 25 november 2011
Foto: Jonas Friberg/Scanpix

Även Antonovs partner Raimondas Baranasuskas har gripits misstänkt för förskingring och bedrägeri, säger Litauens inrikesminister Raimundas Palaitis till den baltiska nyhetsbyrån BNS.

Londonpolisen bekräftar att två män har gripits till följd av att en europeisk arresteringsorder utfärdats, men vill inte uppge deras namn, enligt Reuters.

Misstanke om plundring

Det var efter misstankar om plundring av lettiska Krajbanka, dotterbolag till Antonovs litauiska bank Snoras, som en åklagare i Litauen utfärdade arresteringsordern för Antonov.

Sedan förra veckan tvångsförvaltas Snoras efter misstankar om fusk med redovisningen. Misstankarna mot Antonov rör, enligt åklagaren, bedrägeri och penningtvätt.

Den lettiska finansinspektionen, som tagit över Krajbanka, hävdar att stora lån har givits av Krajbanka utan att bokföras, för att finansiera något av storägaren Antonovs andra projekt, som försöket att köpa in sig i Saab.

Den litauiska regeringen tog över banken Snoras sedan det upptäckts att det saknades 386 miljoner dollar i bankens kassa. Den summan steg sedan till 1,3 miljarder dollar (drygt 9 miljarder kronor), enligt chefen för den litauiska centralbanken Vitas Vasiliaukas.

I Krajbanka saknas totalt 191 miljoner dollar (cirka 1,3 miljarder kronor).

Saab-spekulant

I april i år konstaterade Riksgälden att det inte fanns några skäl att neka Vladimir Antonov att bli delägare i Spyker och därmed delägare i Saab Automobiles ägarbolag Swedish Automobile. Riksgälden hade då försökt reda ut om det låg någon sanning i rykten om penningtvätt och maffiakontakter kring Antonov.

Det blev ingen affär för Antonov ändå, eftersom Europeiska investeringsbanken vägrade godkänna honom. Han tros ändå ha indirekta intressen i Saab eftersom han, enligt egna uppgifter, lånat ut 800 miljoner kronor till Saabordförande Victor Mullers bolag som är storägare i Saab.

 

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.