Annons
Nyheter

Saabnedläggning riskerar fler jobb

En nedläggning av Saab innebär inte bara att de 4 000 anställda där blir utan jobb. Ytterligare mellan 2 200 och 3 500 jobb försvinner.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2009
För varje 1 000-tal jobb i fordonsindustrin som försvinner, kommer indirekt ytterligare 1 600 jobb att förloras.
För varje 1 000-tal jobb i fordonsindustrin som försvinner, kommer indirekt ytterligare 1 600 jobb att förloras.Foto: ERIK ABEL / SCANPIX

Tillväxtverket (tidigare Nutek) har låtit konsultföretaget WSP analysera vad som sker inom fordonsindustrin i dag och vilka effekter krisen kan komma att få.

Branschen, som är den ojämförligt största när det gäller att generera sysselsättning bland leverantörer och underleverantörer, beräknas vanligtvis direkt och indirekt ge jobb åt 140 000 personer. Det kan, enligt rapporten, vara en underskattning men omkring 50 000 personer.

Annons

I två räkneexempel visas vilka effekter en nedläggning av Saab skulle kunna få för Västra Götaland.

Beroende på hur stor andel av Saabs leveranser som kommer från den egna regionen försvinner ytterligare mellan 2 200 och 3 500 jobb om Saab läggs ned.

I kalkylen utgår man från att alla som förlorar jobbet blir arbetslösa på helårsbasis. Arbetslöshetsersättningen antas vara 242 000 kronor per person och år. Snittlönen uppskattas till cirka 320 000 kronor. Det ger ett inkomstbortfall för dem som blir arbetslösa med 524 miljoner kronor respektive 611 miljoner kronor. Som konsekvens av det minskar inkomstskatten med 178 respektive 208 miljoner kronor.

Den disponibla inkomsten i Västra Götaland sjunker vilket medför att hushållens privata konsumtion minskar. Det får i sin tur återverkningar på handel och tjänster i regionen.

Slutsatsen är att minskad produktion i fordonsindustrin ger större spridningseffekter på sysselsättningen jämfört med andra branscher. För varje 1 000-tal jobb i fordonsindustrin som försvinner, kommer indirekt ytterligare 1 600 jobb att förloras.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons