Annons
Nyheter

Saabkrisen: Antonov har fått klartecken av GM och Riksgälden

Riksgälden ger Vladimir Antonov klartecken som aktieägare i Saab, uppger SVT:s Rapport.
Nyheter • Publicerad 28 april 2011

Efter en ny granskning av Vladimir Antonov ser Riksgälden inga hinder för den ryske affärsmannen att bli delägare i Saab, erfar Rapport.

Riksgälden har inte funnit anledning att neka ansökan från Saab och Spyker om att Vladimir Antonov blir ägare i Spyker, skriver Riksgälden i ett pressmeddelande.

Annons

"Beslutet har fattats utifrån de aspekter vi har att beakta och det material vi har tillgång till."

Riksgälden har meddelat Saab och Spyker sitt beslut.

Samtidigt meddelar GM att bolaget ger preliminärt klartecken för Antonov att bli delägare i Saab, men uppger samtidigt att flera villkor återstår för Saab att uppfylla.

GM:s villkor

Enligt GM:s uttalande är bolaget fortsatt aktivt i diskussioner med Saab och Europeiska investeringsbanken (EIB). Bolaget har nått en preliminär överenskommelse med Saab som skulle låta Antonov bli delägare. Men denna överenskommelse kräver "vissa specifika åtgärder" från Saabs sida som ännu inte genomförts.

Dessutom krävs vissa "formella godkännanden, medgivanden och tillstånd" som Saab ännu inte fått, skriver informationschefen James Cain i ett uttalande till TT.

Max 30 miljoner euro

Det aktiekapital som Antonov begärt att få tillföra Spyker motsvarar maximalt 30 miljoner euro och motsvarande maximalt 29,9 procent av rösterna.

"Riksgälden har i sin prövning haft som huvudsaklig utgångspunkt statens ekonomiska risk. Dessutom är vi beredande instans inför regeringens prövning. Det innebär att vi i vår prövning översiktligt granskat Vladimir Antonovs affärsverksamhet samt hans planer för Saab och att vi genomfört en integritetsprövning av honom", skriver Riksgälden vidare.

Nu återstår godkännande av regeringen, EIB och GM.

Annons

Lång ägarprövning av Antonov

Riksgälden finner inga skäl att neka Vladimir Antonov att gå in som delägare i Spyker Cars, berättade generaldirektör Bo Lundgren vid en presskonferens. Riksgälden är nu klara med den ägarprövning som har pågått under en längre tid. På grund av Vladimir Antonovs bakgrund och de rykten som florerar kring honom, har det funnits anledning att tränga in i hans bakgrund.

– Vi har inte funnit någon anledning att neka Antonov att gå in som delägare i Spyker, säger Bo Lundgren.

Riksgälden lämnar nu över till regeringen, som ska fatta ett eget beslut i frågan.

Daniel Barr vid Riksgälden beskrev vid presskonferensen Antonov som "engagerad i Saab och Saabs framtid".

"Klart", tvittrar Antonov

"done:)" skriver Vladimir Antonov på mikrobloggen Twitter, alltså "klart". Han tackar för allt stöd, speciellt till "VM, JAJ, LC och Max (vår chefsjurist)", det vill säga Spykers vd Victor Muller, Saabs vd Jan Åke Jonsson, och Antonovs talesperson i Sverige Lars Carlström.

Saabs ägare

Nederländska börsnoterade Spyker Cars äger Saab Automobile sedan den 23 februari 2010. De största ägarposterna i Spyker Cars:

25 – 30 procent ägs av Saabs styrelseordförande Victor Muller via bolagen Tenaci Capital och Helvetia.

15 – 20 procent ägs av Mubadala Development Company, en statlig investeringsfond i Abu Dhabi.

5 – 10 procent ägs av Brendan O'Toole via det Cypernregistrerade bolaget Dorwing Solution. O'Toole är grundare och chef på brittiska CPP Global Holdings som numera kontrolleras av den ryske finansmannen Vladimir Antonov och som köpt Spyker Cars sportbilsverksamhet.

5 – 10 procent ägs av Gemini Investment Fund, en Bahamasregistrerad fond.

Källa: Spyker Cars årsrapport för 2010. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons