Annons

Saabchefen: Jätteintressant med Turkiet-export

Positiva tongångar hörs från svensk försvarsindustri efter Turkiets besked om att släppa in Sverige som medlemmar i Nato.
Ökad konkurrens och större marknad är två aspekter för branschen att förhålla sig till i och med medlemskapet.
Ekonomi • Publicerad 11 juli 2023
Saabs vd Micael Johansson reagerar positivt på måndagens Natobesked. Arkivbild.
Saabs vd Micael Johansson reagerar positivt på måndagens Natobesked. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Micael Johansson, vd på försvarsjätten Saab sedan 2019, framhåller att gårdagens besked var ett stort steg framåt och att ett medlemskap enbart innebär fördelar.

– Jag ser inget negativt med det. Nu är vi snart på insidan, och en del av Nato. Det stärker vår trovärdighet som försvarspartner, säger han till TT.

Annons

Sverige och svensk försvarsindustri har mycket att bidra med till Nato, anser Micael Johansson.

– Vi har massvis med produkter som är Natokompatibla, säger han och nämner bland annat stridsflyg, luftförsvar, ubåtar och övervakningsförmåga.

I höstas beslutade Inspektionen för strategiska produkter, (ISP) att svenska företag åter får exportera vapen till Turkiet. Historiskt sett har Saab haft en liten export till Turkiet.

TT: Hur ser ni på att exportera produkter till Turkiet?

– Om vi får frågor från Turkiet gällande produkter som finns i vår portfölj är det jätteintressant för oss. Jag ser det bara som en möjlighet, säger Micael Johansson.

"Ökar möjligheterna"

Sveriges femte största försvarsföretag är Hägglunds, med säte i Örnsköldsvik och dotterbolag till den brittiska försvarskoncernen BAE Systems, vilka är Europas största aktör inom försvarsindustrin.

Gårdagens besked från Turkiet var välkommet, enligt vd Tommy Gustafsson-Rask.

“För oss som internationellt industribolag blir det egentligen inte så stor skillnad, vi har redan många Natoländer som kunder och våra fordon är sedan länge Natokompatibla. Men det är klart att över lång tid är det positivt för oss och ökar möjligheterna”, skriver han i en kommentar till TT.

Ny konkurrenssituation

Niklas Alm, ställföreträdande generalsekreterare på Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF), som företräder företag inom industrin, är positiv till att Natoprocessen nu fortlöper.

– Det påverkar oss inte direkt operativt. Många företag har redan under lång tid jobbat och gjort affärer med flera medlemsländer, men vi ser så klart positivt på att processen går vidare och att vi snart blir en del av försvarsalliansen, säger han till TT.

Annons

Samtidigt kommer det att uppstå skillnader för branschen vid ett medlemskap.

– Konkurrensen kommer att öka och bli hårdare, vilket vi inte ser som någon nackdel. Sedan kommer företagen få tillgång till en större marknad, säger Niklas Alm.

På grön kvist

Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger att ett svensk Natomedlemskap kommer att stärka försvarsindustrin.

– Svensk försvarsindustri har historiskt sett haft mer transatlantiska intressen än kontinentala, eftersom de stora företagens konkurrenter snarare har varit i Tyskland, Frankrike och Italien än i USA.

– Sverige kommer att bli en tydligare del i det strategiska arbetet att ligga före globala konkurrenter, framför allt Kina.

Hur framtiden ser ut för industrin är svårare att bedöma, menar han.

– Just nu är försvarsindustrin på grön kvist, men hur det ser ut i framtiden är svårare att sia om. Jag tror inte att det nödvändigtvis är kopplat till Nato i sig, utan mer den strategiska omgivningen – kriget och upprustningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons