Annons

Så vill M stoppa unga från kriminalitet

Moderaterna lägger inför valet fram 52 förslag för att förhindra att unga blir kriminella.
Politik • Publicerad 3 augusti 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, finansborgarrådet i Stockholm Anna König Jerlmyr och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, presenterar förslag på förebyggande åtgärder mot kriminalitet.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, finansborgarrådet i Stockholm Anna König Jerlmyr och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, presenterar förslag på förebyggande åtgärder mot kriminalitet.Foto: Maja Suslin/TT

Han uppger att de brottsförebyggande åtgärderna behöver bli mer riktade mot de som löper extra stor risk att hamna i kriminalitet.

– Riktad prevention har länge varit kontroversiellt i Sverige, för man säger att det pekar ut människor, säger Kristersson.

Annons

Han lyfter fram framförallt fyra områden som blir särskilt viktiga för en eventuell M-ledd regering att satsa på. De allra flesta förslagen har presenterats i olika sammanhang tidigare.

Förlora bidrag

Ett område handlar om föräldraansvaret och socialtjänsten. M vill att socialtjänsten ska kunna ställa högre krav på föräldrar att medverka i utredningar så att barnen inte hamnar i kriminalitet. Föräldrar som avvisar hjälp ska kunna bli av med socialbidrag om deras barn uppvisar stora problem och ett kriminellt beteende.

M föreslår också att socialtjänsten ska få besluta om utegångsförbud för unga, inte bara på helger utan även vardagskvällar.

Kristersson lyfter fram skolan som ett annat område där mer insatser behövs.

– Bra utbildning är en extremt bra skyddsfaktor mot kriminalitet, säger han.

En M-ledd regering ska arbeta för att det blir obligatoriskt för alla kommuner att erbjuda läxhjälp från årskurs 1–9. De ska också erbjuda lovskola eller extra studietid från årskurs ett för elever som riskerar att halka efter. Extraundervisning bör, enligt M, även kunna vara obligatorisk för elever i vissa fall.

Bryt sekretess

Ett tredje område M vill satsa på för att förebygga kriminalitet är organiserad idrott. Partiet vill göra riktade satsningar på idrottsprojekt i utsatta områden.

Det fjärde området handlar om närmare samarbete mellan polis och socialtjänst.

Enligt Kristersson ska en M-ledd regering inom ett år ha tagit fram ett lagförslag med en huvudregel om att sekretessen ska slopas mellan socialtjänst och polis. Tanken är att polisen ska få mer information om ungdomar som är på väg in i brottslighet.

M-ledaren betonar att de förebyggande åtgärderna måste paras ihop med tuffa åtgärder mot de som redan blivit kriminella.

Annons

– Jag är väldigt bekymrad över den från vänstern skapade konstgjorda motsättningen mellan offensiva insatser mot grov kriminalitet och preventiva åtgärder för att hindra dagens 10-åringar från att hamna i brottslighet, säger Kristersson.

Fakta: Några av M:s förslag

Betona och förstärk föräldraansvaret

Stärk socialtjänsten med skydd och utbildning

Fler omhändertagande enligt lagen om vård av unga

Undanröj sekretess mellan polis och socialtjänst

Fler sociala insatsgrupper

Mer resurser till ungdomspsykiatrin, BUP

Hjälp från BUP ska garanteras inom 30 dagar

Ta fram nationellt no entryprogram för unga i riskzon

Fler praktikplatser för arbetslösa unga

Jourskolor för att kunna avskilja våldsamma elever

Fler fältassistenter i arbetet mot ungas narkotikabruk

Tillåt hundsök efter knark i skolor även på skoltid

Utred sänkt straffmyndighetsålder

Inrätta ungdomsfängelser och ungdomsdomstolar

Källa: Moderaterna

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons