Så strävar Xi Jinping mot en ny storhetstid
Skarpa ordalag mot USA, ambitioner om att sprida "kinesiska lösningar" ut i världen, medling mellan Saudiarabien och Iran och nyligen en punktlista som bland annat manar till dialog om kriget i Ukraina. Under Xi Jinpings år vid makten har Pekings agerande på den internationella arenan intensifierats.
Den kinesiske presidentens ambition är att hans land ska vara en globalt ledande världsmakt 2049, då Folkrepubliken Kina firar 100 år. En del i detta är den aktiva internationella politiken. Man vill visa att landet kan bringa fred i världen, bland annat när det gäller Ukraina, säger författaren Adrian Geiges som har många års erfarenhet som Kinakorrespondent.
– Punktlistan är dock inte särskilt detaljerad, vilket bland annat beror på att det är en väldigt komplex situation för Xi Jinping eftersom han uppenbarligen är på Rysslands sida, säger han.
"Ny era"
Peking vill gärna framställa sig som en neutral och fredsmäklande part i Ukrainakriget. När Xi Jinping nyligen besökte president Vladimir Putin i Moskva titulerade dock de båda ledarna varandra som "käre vän". De anklagade i ett gemensamt uttalande USA för att undergräva den globala säkerheten och uttryckte farhågor över Natos växande närvaro i Asien.
Att utmåla sig som en slags fredsmäklare handlar främst om att påverka det internationella samfundets syn på Kina, säger Adrian Geiges.
– Det handlar om att visa att Kina är framtidens ledande makt och att landet kan skapa relationer mellan andra länder.
Frågan är hur trovärdigt det är. Kina är stängt och auktoritärt och landet kritiseras ofta för brott mot de mänskliga rättigheterna.
Historiskt perspektiv
Men att Xi Jinping vill ha stort inflytande i världen råder det inget tvivel om.
– Han ser sig själv som en person som ska göra Kina stort igen, säger Adrian Geiges.
Han lägger till att det handlar om ett mycket större historiskt perspektiv än USA:s expresident Donald Trumps ambition. Trumps slogan löd "Gör Amerika stort igen".
Boken "Xi Jinping – världens mäktigaste man", som Geiges och journalisten Stefan Aust skrivit, är delvis baserad på egna källor i Kina och delvis på Xi Jinpings egna tal som visar i vilken riktning han vill föra landet.
Under åren som president och ledare för Kommunistpartiet har Xi utökat sin makt. Nationella folkkongressen har bland annat fattat beslut om att ta bort begränsningarna för hur många mandatperioder en president kan sitta, vilket möjliggjort för Xi att stanna vid makten länge.
Konfrontation ingen nackdel
Xi Jinping är onekligen mäktig. Antagligen, som det står i bokens titel, mäktigast i världen.
Den beteckningen har tidigare ofta tillskrivits USA:s president. I dag ligger Kina dock ekonomiskt sett nära USA:s nivå, samtidigt som Xi Jinping har betydligt större inhemsk makt än presidenten i landet i väst. En amerikansk president brukar bara ha ungefär halva befolkningens och halva kongressens stöd.
Den ansträngda relationen mellan USA och Kina har fått Xi Jinping att ännu tydligare ta avstånd från västländerna. På hemmaplan är det nu till och med en fördel att få kritik från demokratiska länder, då det stödjer idén om att man måste försvara sig.
– Attacker mot Kina hjälper Xi Jinping att säga "ni ser, de gillar inte att vi blir starkare och rikare". Så konfrontation ligger i hans intresse, säger Geiges.
Fakta: Xi Jinping
Xi Jinping föddes 1953 i Peking. Hans far räknas till den första generationen ledare i Kina efter 1949, då Kommunistpartiet tog makten. Familjen har stora ekonomiska tillgångar.
Xi Jinping har varit Kinas president sedan den 14 mars 2013. Han är även ordförande för landets mäktiga centrala militärkommission och för kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet, samt generalsekreterare för Kommunistpartiet.
Xi har under sin tid som Kinas högste ledare kontinuerligt utökat sin makt. 2017 skrevs hans namn in i Kommunistpartiets stadgar, något som tidigare enbart har varit fallet med grundaren Mao Zedong samt Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi.
Året därpå beslutade Nationella folkkongressen att avskaffa begränsningen för hur många mandatperioder en president kan sitta, vilket gjorde det möjligt för Xi att behålla makten även efter 2022 års partikongress.
Tillsammans med hustrun, sångerskan Peng Liyuan, har han en dotter vid namn Xi Mingze.