Annons
Nyheter

Så kan tågstrejken påverka din resa

Tiden börjar rinna ut. Men vid lunchtid fanns fortfarande inget bud för fack och arbetsgivare i tågkonflikten att ta ställning till. Risken för att den varslade tågstrejken bryter ut i morgon torsdag ökar för varje timme.
Så här ser strejkvarslets trestegsraket ut.
Ekonomi • Publicerad 10 maj 2023
Sträckor som kan påverkas.
Sträckor som kan påverkas.Foto: Johan Hallnäs

11 maj klockan 15 - Öresundstågen påverkas

Den 11 maj dras en första strejk igång om parterna inte har kommit överens. Öresundstågen i Skåne ligger då i konfliktlinjen när lokförarna anställda hos operatören Transdev tas ut i strejk.

Annons

I övrigt lägger verkstadspersonal och städare vid tågoperatören MTR i Älvsjö, Stockholm, ner arbetet. Det kommer att påverka pendeltågstrafiken i Stockholm i viss mån. Och även om konflikten inte bryter ut kommer trafiken att påverkas några dagar eftersom det kräver att trafiken planeras om igen, skriver SL i ett pressmeddelande.

Även Euromaint i Göteborg tas ut i strejk. Företaget servar SJ-tåg. Bolaget säger att det är oklart hur en eventuell konflikt kommer att slå.

SJ anger på sin hemsida att följande sträckor kan drabbas av störningar från 12 maj:

Snabbtåg Stockholm –Malmö –Köpenhamn

Snabbtåg Stockholm –Göteborg

Regionaltåg Göteborg –Kalmar

Nattåg Göteborg –Duved/Umeå

.

15 maj - Västra Götalands regionaltrafik drabbas

I fas två, från 15 maj, tas tunnelbanans röda linje i Stockholm ut i strejk. Samtidigt lär regiontrafiken i Mälardalen stanna när lokförarna vid MTR Mälartåg lägger ner arbetet. Dessutom drabbas SJ:s regionaltrafik i Västra Götaland när lokförarna vid SJ Götalandståg plockas ut i strejk.

Annons

.

18 maj - Pågatågen i Skåne och frakttåg i norra Norrland berörs

Om parterna fortfarande inte har lyckats enas om ett kollektivavtal till dess, så kommer även SJ:s långväga tågtrafik att påverkas av konflikten när LO-facket Sekos tredje steg i strejken släpps loss från 18 maj. Även Pågatågen i Skåne liksom tågfrakt i norra Norrland och på västkusten är då uttagen i en fullkomlig tågstrejk.

På tisdagen angav arbetsgivarsidan Almega Tågföretagen att man förväntade sig ett bud från medlarna på tisdagskvällen. Något sådant dök inte upp, enligt vad parterna förmedlade till TT i går kväll. I dag bör ett sådant komma, om Seko och Tågföretagen ska hinna svara på budet innan strejken är ett faktum.

Men fortfarande vid lunchtid svävar parterna i okunskap. Tågföretagens förbundsdirektör Pierre Sandberg har inget besked att ge om medlarnas tidtabell.

Vid sidan av strejkhotet lägger Seko ett övertidsvarsel och förbud mot nyanställningar över hela tågbranschen, som träder i kraft 11 maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons