Annons
Nyheter

Så ska rörlig superkamera på sju ton förändra vården

Varför flytta patienten, när man kan flytta utrustningen i stället?
Med bland annat en rörlig MR-kamera hoppas Sahlgrenska på både färre och säkrare operationer.
– Vi minskar riskerna och maximerar resultatet, säger neurokirurgen Daniel Nilsson.
Göteborg • Publicerad 4 december 2017

Operationen är nästan klar. Kirurgen är färdig med sitt arbete och allt det synliga av hjärntumören är bortopererat.

I vanliga fall hade det varit stopp här. Patienten hade rullats ut ur salen och vid ett senare tillfälle undersökts med magnetkamera (MR) för att se om operationen hade lyckats.

Annons

Men den nya så kallade hybridsalen, den första i sitt slag i Sverige, lägger till ett nytt och efterlängtat moment för hjärnkirurgerna på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

GÖTEBORG 2017-11-30. 
Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg visar upp den senaste hybridsalen där en mobil magnetröntgenkamera  kan köras in i operationssalen under en hjärnoperation.
GÖTEBORG 2017-11-30. Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg visar upp den senaste hybridsalen där en mobil magnetröntgenkamera kan köras in i operationssalen under en hjärnoperation.Foto: Thomas Johansson/TT

Tack vare den rörliga MR-kameran går det framöver att få resultaten redan under pågående operation.

– Det är flera stora fördelar. Till exempel kan vi direkt operera vidare om det skulle behövas och slippa göra en ny operation senare, säger Daniel Nilsson, som är överläkare och neurokirurg.

– Men vi får också en ökad säkerhet genom att vi kan undvika att ta bort för mycket vävnad.

Till genrepet inför premiären har en frisk kvinna ställt upp som frivillig patient. Hon ligger på operationsbordet, väl inbäddad i gröna dukar och med huvudet fastspänt i en skruvstädsliknande konstruktion.

– Huvudet sitter normalt också fast med piggar i skallbenet, men det kan vi förstås inte göra under simulationen, förklarar Daniel Nilsson.

Att en MR-kamera är flyttbar låter kanske inte så märkvärdigt. Men bara kameran väger omkring sju ton och utrustningen som behövs för att manövrera längs rälsen i taket väger ytterligare lika mycket. Det gör att de rörliga MR-kamerorna är väldigt sällsynta än så länge.

Det ser ut lite som en science fiction-film när den blanka metallporten öppnas och den stora magnetkameran sakta körs in i operationssalen och snart omsluter patienten. Dessförinnan har all utrustning utom narkosapparaten flyttats till behörigt avstånd, bakom tydliga linjer i golvet som anger säkerhetsavståndet till den starkt magnetiska kameran.

Snart dyker de första bilderna av patientens hjärna upp på skärmen i ett rum bredvid, där en radiolog i realtid granskar dem.

– Vi kan titta direkt och jämföra med de gamla bilderna. Vi kan då se eventuella komplikationer och blödningar till exempel, berättar Birgitta Leiram, överläkare i radiologi.

Annons

– Men huvudsyftet är att se om man har fått bort det som man ville få bort. Vi strävar efter att få ett så optimalt operationsresultat som möjligt direkt.

Den rörliga MR-kameran är en del i en större satsning på hybridsalar på Sahlgrenska. I en närliggande operationssal finns exempelvis en så kallad angiorobot, en roterande röntgenmaskin längst ut på en stor robotarm, som kan användas vid leverkirurgi med mera.

Dessutom är en avancerad traumaenhet på samma våningsplan på gång. Planen är att patienter ska kunna köras direkt från ambulansen upp till avdelningen, där en operationssal och en sal för datortomografi ligger vägg i vägg.

– Grundtanken är att vi ska kunna hantera väldigt många olika situationer på samma plats, säger verksamhetschefen Christina Svärd.

– Det är ett väldigt starkt utvecklingsmål för oss, att utveckla tekniker som ökar säkerheten för patienterna och i förlängningen kan rädda ännu fler liv.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons