Kampanj mot socialtjänsten ska mötas tuffare
Regeringen går fram med ett paket med fyra åtgärder.
Skälet är att kampanjen, som pågått i drygt ett år nu, har fått förnyad kraft enligt vad statsminister Ulf Kristersson (M) uppger på en pressträff. Staten och samhället måste ta ett samlat grepp för att bemöta de påståenden och desinformation som är i omlopp.
Falska påståenden
– Det handlar väldigt ofta om familjer som sprider, och får hjälp att sprida, bilder och filmer som hävdar att socialtjänsten i Sverige bokstavligt talat kidnappar barn med muslimskt ursprung, säger Kristersson och konstaterade att det handlar om falska påståenden.
– Det är falskt, det är inte sant. Sverige eller socialtjänsten kidnappar inte barn, varken muslimska eller några andra och diskriminerar inga.
Enligt statsministern är det som sker "farligt på riktigt" – för socialtjänsten och dess medarbetare som hindras och hotas i ett arbete som innebär många svåra beslut. Det är också farligt för de barn som behöver skydd.
Utländsk påverkan
En av åtgärderna regeringen nu vidtar är att Myndigheten för psykologiskt försvar får resurser för att stärka sin förmåga att bemöta systematiska kampanjer som sprids mot Sverige. Det handlar bland annat om kartläggning av kampanjerna.
– Jag vill vara väldigt tydlig med att det handlar om påverkan mot Sverige från utländska aktörer – alltså inte om att övervaka den legitima debatt som sker som del av opinionsbildningen, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
Därtill får Socialstyrelsen i uppdrag att motverka ryktesspridning och desinformation riktad mot socialtjänsten samt öka kunskaperna om svensk sociallagstiftning i Sverige och utomlands.
– Myndigheten måste hitta nya vägar att kommunicera, säger Waltersson Grönvall som vill se ökad närvaro i sociala medier.
Hon tillstår att det är en svår uppgift att försöka tackla starkt känsloladdade budskap i miljonupplaga på sociala medier med myndighetsinformation, myndigheter som ju är måltavlor för kampanjerna.
"Om hot, hat och desinformation sker på sociala medier så måste också samhället finnas där och bemöta påståendena. Det är positivt att regeringen tar vår kritik mot hur det fungerar idag på allvar. Vi förväntar oss snabb leverans" säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR om regeringens förslag, i ett pressmeddelande.
Ändra lagar
Regeringen vill även skärpa lager för att skydda offentligställda och deras personuppgifter, för att minska risken för hot mot dem. Och det ska bli möjligt att ha ordningsvakter på socialkontoren för att skydda personalen.
Desinformationskampanjen har pågått sedan i december 2021 och riktar in sig på lagen om vård av unga (LVU). Ryktesspridningen tog fart på nätet och spreds som en löpeld bland annat på arabiskspråkiga sociala medier och i kommentarsfält.
Regeringen vill även titta närmare på hur trossamfund kan involveras i arbetet mot rykten och desinformation, och ger Myndigheten till stöd för trossamfund uppdraget att bidra med kunskap.
Även fackförbundet Vision, med många medlemmar i socialtjänsten, välkomnar regeringens förslag men säger att arbetssituationen för socialtjänstens medarbetare är mycket pressad, också på grund av hårt tryck och bristande resurser.
"Det är en oacceptabel situation idag. Vi är inte nöjda förrän den faktiska tryggheten för medarbetarna inom socialtjänsten har blivit verklighet", säger Veronica Magnusson, ordförande för Vision, i ett pressmeddelande.