Annons
Nyheter

Så pratar du som en politiker

Slagkraftiga uttryck, upprepningar och verkliga exempel.
Nyheter • Publicerad 24 september 2014
Foto: TT

Politiker kan det här med att prata. Men du kan lära dig deras knep – och använda dem i vardagen.

Att kunna tala för sig har du nytta av både på arbetsplatsen, när födelsedagstalet ska hållas eller när partnern ska övertalas. Ett tips är att använda dig av verkliga exempel, som partiledare gärna gör i debatter.

Annons

– Om man vill åstadkomma förändring ska man inte prata siffror och logik, utan tala till det känslomässiga, säger Lena Lid Falkman, retorik och ledarskapsforskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Humor är inte heller fel, som Jan Björklund (FP) när han skämtar om att Sverige i Pisaundersökningen ligger efter länder som skolbarnen inte ens vet var de ligger.

– Humor är tacksamt, framför allt i relationer där man känner varandra – att man kan skoja i stället för att bli anklagande, säger Lena Lid Falkman.

Ibland vill du inte svara. Då gäller det att ducka. Carl Bildt (M) anses duktig.

– Han underkänner frågor, och ställer en egen som han själv besvarar, då blir det väldigt bra.

Men passa dig för papegojmetoden, att svara samma sak på alla frågor.

– Den fungerar om man klipper ihop en intervju. Men live fungerar det inte alls, då framställs man som enfaldig, säger Lena Lid Falkman.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons