Annons
Nyheter

Så mycket dyrare har det blivit att mata katten

Äter katten dig ur huset? Inte undra på.
Maten till husdjuren hör till det som ökade mest i pris i februari, hela 5,1 procent på bara en månad, enligt den oberoende sajten Matpriskollen.
Ekonomi • Publicerad 10 mars 2023
Katt- och hundmat hör till det som ökade mest i pris i februari. Arkivbild.
Katt- och hundmat hör till det som ökade mest i pris i februari. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT
Djurprodukter prisökningar i procent sedan 1 mars 2022. 17,3 procents prisökning totalt under ett år.
Djurprodukter prisökningar i procent sedan 1 mars 2022. 17,3 procents prisökning totalt under ett år.Foto: Björn Hellström/TT

– I princip all djurmat har stigit i pris. Den har höjts tidigare, men nu kom en stor höjning på 5 procent i februari. På tolv månader är ökningen 17 procent i årstakt, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Matpriskollen har undersökt 1 100 artiklar hos de stora dagligvarukedjorna (inte hos de mer specialiserade djurbutikerna). Kattmaten har ökat mer i pris än hundmaten, plus 6,2 procent jämfört med januari. Hundarnas mat har "bara" stigit med 4,6 procent.

Annons

Ulf Mazur konstaterar att prisökningarna är rent våldsamma på vissa produkter. En hel del sorters mat, både torr och blöt, har stigit över 50 procent i ett enda slag. Några få har till och med höjts ännu mer, upp mot 70 procent.

Mycket dyrare sand

Men också djurtillbehör ökar i pris. Han pekar på en särskild sorts kattsand, som stigit från 82:50 kronor till 125 kronor. Det är en ökning på mer än 50 procent.

– Det är enorma tal.

Man kan fråga sig om det kan ha blivit fel, eller har kanske prissättningen på djurmaten helt havererat? Men det handlar om att alla komponenter i processen för att göra djurmat helt enkelt ökar så mycket i pris var och en.

Import från Kina

– Vissa varor importeras från Kina, som är en stor producent inom djurfoder, säger Ulf Mazur.

Det kan bero på både leveransproblem och transporter som kört ihop sig, konstaterar han. Men importerade varor drabbas också av den låga kronkursen.

– Det är stora kostnadsökningar även för djurfoder, precis som för mat till människor och importerade varor har nog de allra högsta kostnadsökningarna, säger Ulf Mazur.

Fakta: Prisökningar i februari

Kategorin djurmat har ökat 5,1 procent i februari, jämfört med januari. Kattmaten steg något mer än hundmaten, 6,2 procent respektive 4,6 procent.

I årstakt är nu ökningen för tolv månader 19 procent för hundmat och 17 procent för kattmat.

Totalt steg matpriserna 2,5 procent i januari jämfört med februari.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående, och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

I januari sjönk inflationen, prisförändringarna på årsbasis, till 11,7 procent enligt måttet KPI. Det kan jämföras med 12,3 procent månaden före.

Källor: Matpriskollen, Statistiska centralbyrån (SCB).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons