Nyheter

Så håller du nyårslöftet

En vecka in på det nya året och kanske har nyårslöftet redan flugit all världens väg.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2013
Foto: ERIK MâRTENSSON / SCANPIX

Men att falla tillbaka i det gamla är normalt. Det viktiga är att resa sig och fortsätta.

– Om man tänker på att det normala är att falla tillbaka i de gamla mönstren, då kan man hjälpa sig själv att komma tillbaka. Om man däremot tänker att man är en misslyckad person är det svårt att lyckas, säger Liria Ortiz, legitimerad psykolog och psykoterapeut som undervisar i motiverande samtal, till TT.

– En framgångsfaktor är att man ser misslyckanden som det normala, men att man reser sig upp.

För att lyckas med sina mål är det viktigt att identifiera de situationer där risken att falla är som störst och sedan planera hur man ska hantera dem. Vilka alternativ kan finnas till kaffebrödet eller cigaretten?

– Nästa steg är att fatta beslutet om du vill falla tillbaka eller inte, så att det blir tydligt att det är du som bestämmer.

En annan orsak till att vi ofta har svårt att uppfylla våra löften är att vi tänker alltför svart eller vitt.

– Antingen lyckas jag och är en bra person eller så gör jag det inte och då är jag misslyckad. Men vi människor är ofta både och. Vi lyckas och vi misslyckas, vi går framåt och vi går tillbaka.

En gång är ingen gång

Identifiera mönster. När är risken att falla tillbaka som störst?

Planera för att lyckas med ditt mål. Hur ska det gå till? Vilket stöd behöver du?

Ta medvetna beslut. Välj att tillfälligt falla tillbaka eller inte. Det ger en känsla av kontroll. Om du inte vill falla tillbaka, hur ska du göra för att undvika det? Planera hur du ska hantera fikastunden eller cigaretten på after worken och för alternativa saker att göra, dricka eller äta.

Om du faller tillbaka, inse att det är normalt och fortsätt med ditt löfte. Det är att du ger upp och inte undantaget som påverkar hur du lyckas med din förändring.

Undvik ord som inte, alltid och aldrig. Sträva i stället mot att gå i en viss riktning, där återfall i det gamla då och då är normalt.

Källa: Liria Ortiz, psykolog och psykoterapeut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.