Nyheter
I samtal med amerikanska diplomater sågade socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin sitt eget parti.
Nyheter • Publicerad 4 december 2010
Urban Ahlin.
Urban Ahlin.Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Partiet saknade idéer och ägnade sig bara åt att säga nej, ska Ahlin ha sagt enligt ambassadens rapport hem till Washington. Det skriver Aftonbladet som tagit del av hemliga dokument som släppts av sajten Wikileaks.

Ahlin uppges också ha sagt att de rödgrönas taktik att vinna valet 2010 var att besegra regeringen med skandaler.

Aftonbladet har tagit del av rapporter från två möten med Urban Ahlin som amerikanska ambassaden i Stockholm skickat till Washington. I ett möte den 14 november 2007 ska Ahlin ha sagt att Socialdemokraterna förlorar kriget om idéerna.

"Moderaterna har ett program. Allt vi gör är att säga nej. Vi har inga tankesmedjor som tar fram idéer, inget alternativt program".

Ahlin uppges vid samma möte ha sagt att de rödgrönas taktik inför valet 2010 var att smutskasta regeringen med skandaler.

I rapporten från ett annat möte i oktober 2008 ska Urban Ahlin ha uttryckt oro för att S skulle säga nej när riksdagen skulle rösta om att utöka den svenska styrkan i Afghanistan. Åsikterna i partiet gick isär.

"Nu när vi är i opposition är självklart allt regeringen gör fel. Om vi själva regerat skulle vi klart och tydligt ha stött en ökning av trupperna i Afghanistan", sade Ahlin enligt rapporten.

Det är andra gången den här veckan som Aftonbladet publicerar Wikileaksdokument om Urban Ahlins kontakter med amerikanska ambassaden. I onsdags skrev tidningen att han bett om amerikansk hjälp att vända den svenska opinionen i fråga om en svensk insats i Afghanistan. I kommentarer till artikeln dementerade Ahlin uppgifterna.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.