Annons
Nyheter

S om fruktat budgethål: Regeringen gjorde fel

Kommuner och regioner fruktar ett budgetunderskott på 24 miljarder kronor nästa år.
– Regeringen borde passa på att rätta till de misstag de gjorde i sin senaste budget, säger Socialdemokraternas Mikael Damberg.
Politik • Publicerad 11 april 2023
Mikael Damberg (S) anser att regeringen gett för lite pengar till kommuner och regioner, vilket nu ser ut att leda till stora underskott. Arkivbild.
Mikael Damberg (S) anser att regeringen gett för lite pengar till kommuner och regioner, vilket nu ser ut att leda till stora underskott. Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Nästa vecka presenterar regeringen sin vårbudget. Intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vill då ha besked om hur det blir med ökade statsbidrag framöver.

– Det vore rimligt att regeringen drog slutsatser av att de gjorde fel i höstas och gav kommuner och regioner så lite pengar att det blir stora underskott, som nu leder till väldigt tuffa besparingar i många kommuner och regioner, säger Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson.

Annons

I höstas ökade regeringen de generella statsbidragen till kommuner och regioner med runt 6 miljarder kronor för 2023. S föreslog dubbelt så mycket i sitt budgetalternativ.

– Vi sade ju att regeringen kraftigt underfinansierade kommuner och regioner och att det kommer att leda till besparingar i sjukvården och skolan – och det är det vi ser framför oss nu, säger Damberg.

Om regeringen inte skjuter till mer pengar väntar i första hand besparingar. Men det kan också bli skattehöjningar, vilket enligt Damberg har en dålig fördelningsprofil.

– Skulle de höja skatten i det här läget skulle det drabba dem med låga inkomster, säger han.

Damberg vill dock inte säga med hur mycket S anser att statsbidragen till kommuner och regioner bör öka, eller hur mycket som behöver skjutas till redan i år. Först vill Damberg se vad regeringen föreslår i sin vårbudget den 17 april.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons