S och MP överens om kärnkraften
Det innebär bland annat att Vattenfalls planer på byggande av ny kärnkraft avbryts.
Kärnkraften ska bära en större del av sina samhällsekonomiska kostnader, säkerhetskraven ska skärpas och kärnavfallsavgiften höjas.
Enligt överenskommelsen så ska en energikommission för blocköverskridande samtal om energipolitiken "tillsättas i syfte att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse". Det står också att "regeringens ingång i dessa samtal ska vara att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering".
Vidare står det i energiöverenskommelsen att: "Den förnybara elproduktionen bör byggas ut ytterligare. Målet ska vara minst 30 TWh ny el från förnybara källor år 2020 och ett mål till år 2030 ska tas fram".
Det teknikneutrala certifikatsystemet för förnybar elproduktion skall användas för detta syfte. Det står också att "stöd till havsbaserad vindkraft och till solkraft behövs därutöver. Det ska vara enkelt och lönsamt att producera sin egen el".
Miljöpartiet har aldrig drivit att kärnreaktorer ska stängas genom politiska beslut, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.
– Anledningen till att vi aldrig har drivit att man genom politiskt beslut ska gå in och stänga särskilda reaktorer är att då skulle man behöva en avvecklingslag. Det innebär att staten måste betala en massa pengar till energibolagen för att stänga redan olönsamma reaktorer. Vi måste se till att det är de som får stå för sina fulla kostnader, säger Romson.
Genom att nu skärpa säkerhets- och kostnadskrav räknar MP med att flera reaktorer de facto måste stängas under de kommande fyra åren.
TT: Kan du lova att två reaktorer stängs?
– Jag lovar det som står i vårt valmanifest, att under mandatperioden kommer flera kärnkraftreaktorer att stängas, säger Åsa Romson.
Även Vattenfall tas upp i överenskommelsen: "Ett helhetsgrepp tas om Vattenfall och styrningen av bolaget i syfte att göra det ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi. Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts".
Energiöverenskommelsen innebär att säkerhetskraven för kärnkraftsverken skärps och kärnavfallsavgiften höjs.
Enligt Miljöpartiet ska kärnavfallsavgiften höjas från 2,2 öre per kilowattimme till 3,8 öre per kilowattimme. Ett sådant förslag från Strålsäkerhetsmyndigheten finns redan ute på remiss och kommer inom kort att hamna på regeringens bord.
Dessutom innebär överenskommelsen att den nya regeringen ska se till att införa de ny säkerhetsföreskrifter som Strålsäkerhetsmyndigheten tagit fram, men som ännu inte införts. Enligt MP:s energipolitiske talesperson Lise Nordin innebär det bland annat krav på oberoende härdkylningssystem.
– På så sätt kommer kostnaderna för kärnkraften att öka, säger Nordin.
MP räknar med att de fyra äldsta reaktorerna får svårt att klara de nya kraven, Oskarshamn 1 och 2, samt Ringhals 1 och 2.