Annons
Nyheter

Ryssland skärper straff för utländsk kontakt

Det ryska parlamentet duman har beslutat införa hårdare straff för brott som man anser hotar landets säkerhet.
Att offentligt uppmana till att agera mot Rysslands säkerhet kan framöver straffas med upp till sju års fängelse.
Ryssland • Publicerad 6 juli 2022
En lapp med texten "tro inte på propagandan du ser på tv:n, läs oberoende media! De jobbar för vår skull", hittad utanför en lägenhet i den ryska staden Perm. Arkivbild.
En lapp med texten "tro inte på propagandan du ser på tv:n, läs oberoende media! De jobbar för vår skull", hittad utanför en lägenhet i den ryska staden Perm. Arkivbild.Foto: AP/TT

Den som etablerar, vad som beskrivs som "konfidentiellt" samarbete eller kontakt med en utländsk medborgare eller internationell organisation som hotar Rysslands intressen, riskerar fängelse i upp till åtta år.

"Ändringarna är ett adekvat och aktuellt svar på de utmaningar som vårt land just nu möter", lyder ett uttalande från dumaledamoten Vasilij Piskarov.

Annons

Parlamentet skärpte även straffen för statsförräderi och spionage. Att samla in, lagra och dela information till fienden som kan användas mot den ryska armén kommer att betraktas som en form av spionage och innebära upp till 20 års fängelse, meddelar duman.

Sedan den ryska invasionen har yttrandefriheten och pressfriheten minskat markant i Ryssland. Sedan tidigare är det förbjudet att använda orden "krig" och "invasion" om kriget i Ukraina, och den som publicerar ”falska” nyheter om den ryska militären riskerar upp till 15 års fängelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons