Annons
Nyheter

Ryssland "partner" enligt många EU-medborgare

På politisk nivå är spänningarna starkare än på länge mellan västländer och Ryssland. Men många EU-medborgare vill se samarbete med Moskva i strategiska frågor, enligt en ny opinionsmätning.
Samtidigt finns en fortsatt dyster syn på det politiska tillståndet i USA.
Europa • Publicerad 9 juni 2021
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin efter deras möte i Moskva i januari 2020.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin efter deras möte i Moskva i januari 2020.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

– Den där automatiska västerländska alliansen tycks inte finnas där längre, säger Susi Dennison vid den europeiska tankesmedjan ECFR till TT.

ECFR har låtit opinionsinstitut under våren fråga människor i tolv av EU:s medlemsländer, däribland Sverige, om deras syn på unionen och på utländska stormakter.

Annons

Bilden av USA försämrades betydligt i många delar av världen under Donald Trumps tid som president. Förtroendet bland de svarande i undersökningen har ökat sedan Joe Biden tillträdde, men är fortfarande lågt.

Över hälften av de svarande i Sverige, Tyskland, Nederländerna, Österrike och Spanien anser fortsatt att USA:s politiska system är "trasigt". Endast i Polen, Ungern och Italien anser en tydlig majoritet att det fungerar väl.

"Partner bland andra"

Generellt svarar bara en femtedel att de ser USA som en "allierad" som "delar våra intressen och värderingar". De flesta, 44 procent, kryssar i stället för det osentimentala omdömet "en nödvändig partner" som det är viktigt att "samarbeta strategiskt med".

– Här står inte USA ut särskilt mycket från någon av de andra stora globala spelarna. Många verkar helt enkelt se USA som en strategisk partner bland andra, säger Susi Dennison.

Siffrorna pekar på en närmast identisk syn på relationen med Storbritannien, vars anseende bland EU-medborgare tycks ha minskat i och med brexit.

Och synen bland de svarande på Europas relation till Ryssland skiljer inte ut sig på något större sätt, trots de senaste årens allt starkare spänningar mellan EU och Moskva. Det är förvisso få, sju procent, som ser Ryssland som en allierad. Men 35 procent beskriver landet som en nödvändig partner, jämfört med 18 procent för "rival" och 17 procent för "fiende".

Utmaning för Biden

Siffrorna är ungefär desamma för Kina – med vilket EU:s relationer också skaver rejält.

Resultatet antyder en slags realistisk utblick på en värld som blivit alltmer multipolär, tror Susi Dennison.

– Intrycket är att många ser en intressestyrd värld. Att man tittar på hur man kan arbeta med olika aktörer, snarare än att först och främst bedöma om man håller med dem eller inte.

Om spaningen stämmer kan det bli en utmaning för Biden att hamra in det budskap han för med sig på sin stundande Europaresa.

Annons

– Han talar om att återupprätta alliansen mellan västliga demokratier. Utifrån vår data verkar européer dock ha en något mer komplicerad syn på detta, säger Susi Dennison.

Vill värna rättigheter

Det innebär dock inte att EU-medborgare anser att demokratiska normer och mänskliga rättigheter spelat ut sin roll. Tvärtom svarar många i mätningen att det är viktigt att EU står upp för sådana värderingar i diskussioner med andra länder, även när handels- och säkerhetsintressen står på spel.

Förtroendet för EU har dock fått sig en törn under pandemiåret. I tunga länder som Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien uppger numer en majoritet av de svarande i ECFR:s undersökning att de anser att EU-projektet är "trasigt". Stödet för fortsatt medlemskap är dock fortfarande relativt starkt.

– Problemen med vaccindistributionen lär ha spelat en stor roll för de negativa siffrorna, säger Susi Dennison.

Fakta: Undersökningen

Undersökningen "Crisis of confidence: How Europeans see their place in the world" har genomförts av opinionsföretagen Alpha, Analitiqs, Dynata, Yougov och Datapraxis på uppdrag av tankesmedjan ECFR.

Undersökningens frågor har ställts till ett urval av personer i följande 12 EU-länder (med antalet svarande i parentes): Österrike (1 027), Danmark (1 012), Frankrike (3 026), Tyskland (3 080), Ungern (1 001), Italien (1 003), Nederländerna (1 008), Polen (1 012), Portugal (1 011), Spanien (2 036), Sverige (1 015) och Bulgarien (1 000).

I Bulgarien har undersökningen genomförts både över nätet och via telefon. I resten av länderna har den enbart genomförts över nätet.

Källa: ECFR

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons