Annons

Ryssland leder säkerhetsrådet trots protester

Ryssland har tagit över ordförandeskapet för FN:s säkerhetsråd, trots protester från Ukraina.
FN • Publicerad 1 april 2023
FN:s generalsekreterare António Guterres talar med Rysslands FN-sändebud Vasilij Nebenzia inför ett möte med säkerhetsrådet förra helgen.
FN:s generalsekreterare António Guterres talar med Rysslands FN-sändebud Vasilij Nebenzia inför ett möte med säkerhetsrådet förra helgen.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har kallat det för det "sämsta aprilskämtet någonsin", och krävt att Rysslands ordförandeskap blockeras av de andra medlemsländerna.

Förra gången Ryssland hade ordförandeskapet, som varje månad roterar mellan de 15 medlemsstaterna, var i februari 2022. Det var samma månad som Ryssland invaderade Ukraina och startade ett fullskaligt krig.

Annons

Att Ryssland återigen håller i klubban innebär att ordförandeskapet innehas av ett land vars ledare Vladimir Putin är efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen ICC för krigsbrott. ICC är inte ett FN-organ.

Trots Ukrainas klagomål kan USA inte blockera Ryssland från ordförandeskapet.

– Olyckligtvis är Ryssland en permanent medlem av säkerhetsrådet och det finns ingen möjlig juridisk väg för att ändra detta, sade Vita husets pressekreterare Karin Jean-Pierre i veckan enligt BBC.

Ryssland kommer under sin månad att ansvara för att sätta agendan men kommer inte att ha stort inflytande över rådets beslut. Enligt det ryska FN-sändebudet Vasilij Nebenzia kommer han att ta upp frågan om en "ny världsordning", som kommer att "ersätta den unipolära".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons