Annons
Nyheter

Ryssland avbryter kriget i Georgien

President Dmitrij Medvedev meddelade på tisdagen att de ryska krigshandlingarna ska avbrytas.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2008

– Jag har fattat beslut om att avbryta operationen för att tvinga de georgiska myndigheterna till fred, sade han enligt Interfax.

Angriparen i Sydossetien har straffats och har lidit mycket betydande förluster, sade Medvedev.

Annons

Han sade dock också att han har gett order till det ryska försvarsdepartementet att fatta beslut om att slå ut källor till våld i Sydossetien om sådana källor upptäcks.

Målet för operationen har nåtts. Fredsbevararna och de ryska medborgarna är nu säkra, sade presidenten enligt Interfax.

De georgiska trupperna har börjat retirera till det egna territoriet på en del håll, rapporterar den ryska generalstaben.

Men staben framhåller att de ryska soldaterna kommer att svara på lämpligt sätt om den georgiska sidan bryter vapenvilan.

Vapenvilan som Ryssland nu har infört innebär inte att andra militära handlingar, däribland spaning, kommer att upphöra, meddelar den ryska generalstaben.

Lettland, Litauen, Estland och fler europeiska länder har fått en vädjan från Georgien om militär hjälp i kriget mot Ryssland, uppgav Lettlands biträdande Natoambassadör på tisdagen.

Enligt Rysslands ambassadör i Riga kommer det att få ”allvarliga konsekvenser” om Lettland går med på den georgiska begäran.

– Det kommer att gå mycket illa, sade Alexander Vesjnjakov enligt nyhetsbyrån BNS.

Georgiens begäran kommer att behandlas vid Natomötet i Bryssel på tisdagseftermiddagen, sade Lettlands biträdande Natoambassadör Andzejs Vilumsons till BNS.

– Det är svårt att sia om utgången. Nato har 26 medlemsstater med olika uppfattningar. Lettland kommer att ta upp frågan under mötet för att alla möjligheter att lösa konflikten ska övervägas, förklarade Vilumsons.

Annons

Lettlands utrikesminister har fått den georgiska vädjan i en not som överlämnades av Georgiens ambassadör i Riga.

Enligt statssekreterare Normans Penke vid Lettlands UD kan termen ”militär hjälp” tolkas på olika sätt, dels som utrustning och dels som trupp.

Penke påpekar att ett beslut om militär hjälp måste bygga på ett mandat från en internationell organisation och fattas av parlamentet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons