Annons

Kraschad drönare väcker amerikansk vrede

En amerikansk drönare har störtat i Svarta havet efter en konfrontation med ryskt stridsflyg.
Händelsen har väckt starka reaktioner i Washington medan Moskva förnekar att man orsakat kraschen.
Ukraina • Publicerad 14 mars 2023
Två ryska Su-27, den typ av stridsplan som var inblandat i konfrontationen. Arkivbild.
Två ryska Su-27, den typ av stridsplan som var inblandat i konfrontationen. Arkivbild.Foto: Mikhail Palinchak/AP/TT
En drönare av modell Reaper. Arkivbild.
En drönare av modell Reaper. Arkivbild.Foto: Malaury Buis/Dicod via AP/TT

Den amerikanska drönaren, av modell MQ-9 Reaper, kolliderade med ett ryskt attackplan av typ Su-27 över internationellt vatten, enligt det amerikanska militärkommandot i Europa.

USA fördömer händelsen och anklagar Ryssland för "hänsynslöst" beteende. Uttalandet görs av John Kirby, som är talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Annons

Rysslands svar kom någon timme senare: Drönaren befann sig nära Krimhalvön och var på väg mot ryskt luftrum.

Det ryska försvarsdepartementet säger i ett uttalande att stridsplanen inte använde några vapen eller fysisk påverkan på drönaren som störtade.

Oprofessionellt handlande

Men USA står fast vid anklagelserna. John Kirby konstaterar att plan över Svarta havet, på internationellt luftrum, ofta har visuell eller elektronisk kontakt. Men tisdagens händelse var annorlunda:

– Det är värt att notera hur osäkert och oprofessionellt det genomfördes, ja till och med hänsynslöst, säger Kirby, vilket också upprepas av det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

Diplomater inom militäralliansen Nato bekräftar händelsen, men räknar inte med att attacken mot drönaren kommer att märkbart förvärra de redan usla relationerna mellan Ryssland och USA. USA:s utrikesdepartement har kallat upp Rysslands ambassadör efter incidenten.

En militär källa säger till nyhetsbyrån AFP att diplomatiska kontakter mellan Moskva och Washington DC kommer att aktiveras.

– Jag tror att diplomatiska kontakter kommer att lösa detta, säger källan som inte vill namnges.

Drönaren totalförstördes

USA:s militärhögkvarter i Europa, med bas i Stuttgart, har också utfärdat ett uttalande.

"Vår flygfarkost MQ-9 genomförde en rutinflygning i internationellt luftrum när den blev närmad och träffad av ett ryskt flygplan. Det resulterade i att MQ-29 kraschade och totalförstördes", skriver man och fortsätter:

"Det var både farligt och oprofessionellt av ryssarna. Beteendet gjorde att båda farkosterna höll på att krascha".

Annons

Ytterligare uppgifter från USA:s militär tyder på att de ryska stridsplanen först dumpade bränsle på den amerikanska drönaren och flög precis framför farkosten flera gånger.

Enligt medieuppgifter tvingade det ryska stridsflyget ned den amerikanska drönaren sedan det skadat drönarens propellrar.

Händelsen är den första kända då ryskt stridsflyg och amerikanska flygfarkoster har varit inblandade i en direkt konfrontation under kriget i Ukraina, enligt CNN.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons