Annons
Nyheter

Ryska vapenmagnater inte på sanktionslistorna

Ryssland • Publicerad 2 juli 2022
Ett 30-tal ledare för ryska vapenföretag har inte utsatts för västerländska sanktioner. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Trots att västerländska sanktioner införts mot Rysslands försvarsindustri, i och med kriget i Ukraina, har ett 30-tal ledare för ryska vapenföretag och minst 14 företag inte utsatts för sanktioner från USA, EU och Storbritannien. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som har publicerat granskningen på sin hemsida och på Twitter.

Bland de som klarat sig från sanktioner finns Alan Lusjnikov. Han är majoritetsägare i det ryska företaget Kalasjnikov, som är den ursprungliga tillverkaren av automatkarbinen AK-47. Enligt de senaste uppgifterna äger Lusjnikov 75 procent av företaget, rapporterar nyhetsbyrån.

Annons

USA införde sanktioner mot själva företaget 2014, då Ryssland olagligt annekterade Krimhalvön. EU och Storbritannien införde sanktioner mot Kalasjnikov tidigare i år.

Enligt företagets hemsida står företaget för 95 procent av Rysslands produktion av maskingevär, prickskyttevapen, pistoler och andra handeldvapen. Kalasjnikov producerar också robotar som kan skjutas från flygplan eller land.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons