Annons
Nyheter

Ryska och franska troll gör upp i Afrika

Nättroll i Frankrike och Ryssland har försökt sprida desinformation och försökt påverka opinionen i afrikanska länder.
Bland annat har de gjort upp inför valet i Centralafrikanska republiken.
Afrika • Publicerad 19 december 2020
Franska och ryska intressen är på kollisionskurs i Väst- och Nordafrika. Här demonstrerar malier i huvudstaden Bamako, med skyltar där Rysslands president Vladimir Putin beskrivs som "vägen till framtiden" på franska. Arkivbild från september.
Franska och ryska intressen är på kollisionskurs i Väst- och Nordafrika. Här demonstrerar malier i huvudstaden Bamako, med skyltar där Rysslands president Vladimir Putin beskrivs som "vägen till framtiden" på franska. Arkivbild från september.Foto: AP/TT

Facebook meddelar att tre trollnätverk som agerat på statliga uppdrag har tagits bort från dess plattformar.

Det är första gången som nätjätten agerar mot sådan trollverksamhet som har ursprung i en västmakt, noterar The Washington Post. Facebook skriver att det också är första gången som man ser trollnätverk hamna i polemik, då de försökt tillbakavisa varandras påståenden fram och tillbaka.

Annons

En stor trollstrid har utspelat sig i Centralafrikanska republiken (CAR), där det just nu är valtider. Ryska agenter har försökt framställa ryska insatser i landet i god dager och svartmålat den tidigare kolonialmakten Frankrike. Franska agenter har till exempel varnat för "rysk imperialism" i Mali.

Falska konton har kopplats till Frankrikes militär. De var aktiva i framför allt CAR och Mali, samt i andra franskspråkiga länder i Väst- och Nordafrika, enligt Facebook.

Den ryska aktiviteten kunde kopplas till den så kallade trollfabriken IRA i Sankt Petersburg, som bland annat var aktiv vid det förra presidentvalet i USA. Aktiviteten riktades mot CAR, men också Madagaskar, Kamerun, Sydafrika och Moçambique, med flera.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons