Annons

Ryssland mobiliserar – letar frivilliga

Dödstalen stiger efter lördagens raketattacker i Ukraina.
Den ryska offensiven spås vara på väg att trappas upp. Landet har den senaste tiden intensifierat sin kampanj för att rekrytera frivilliga som saknar militär erfarenhet.
Ukraina • Publicerad 17 juli 2022
Ett bostadshus totalförstördes i Tjuhuiv.
Ett bostadshus totalförstördes i Tjuhuiv.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Efter raketattackerna i Ukraina under lördagen ökar dödstalen. I Vinnytsia har totalt 24 personer mist livet efter att ryska robotar slagit ned, rapporterar AFP.

– Tyvärr dog en kvinna på sjukhus i dag. Hon hade 85-procentiga brännskador, säger Sergej Borzov, guvernör i Vinnytsia-regionen, till nyhetsbyrån.

Annons

Han tillägger att ett 60-tal personer fortfarande får vård, varav fyra är barn.

Kreml hävdar att målet för attacken var en befälhavare inom Ukrainas flygvapen – men enligt en högt uppsatt amerikansk försvarskälla finns "ingen indikation" på att det skulle ligga något militärt mål i närheten, enligt AFP.

Även staden Tjuhuiv, nära den ryska gränsen i nordost, utsattes för en raketattack under lördagen. Där förstördes en skola och ett bostadshus, och tre personer miste livet.

Skeppsvarv beskjutet

Samtidigt förstärker Ryssland sina defensiva positioner i södra Ukraina, uppger det brittiska försvarsdepartementet i sin dagliga lägesanalys. Det sker med förflyttning av soldater och defensiv utrustning.

"Ukrainska styrkor har utövat påtryckningar på den ryska försvarslinjen i Cherson oblast i över en månad nu", skriver de, och tillägger att det defensiva draget är sannolikt ett svar på förväntade ukrainska offensiver.

Under söndagseftermiddagen kom rapporter om att ryska raketattacker fortsatte över landet, och att Mykolajiv i södra Ukraina utsatts för beskjutning. Målet ska ha varit ett skeppsvarv, rapporterar AFP.

Volontärbataljoner

Den ryska offensiven i Ukraina tycks vara på väg att trappas upp. Landet har den senaste tiden intensifierat sin kampanj för att rekrytera frivilliga som saknar militär erfarenhet.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu har givit order om att den ryska markoffensiven ska trappas upp på samtliga håll i Ukraina. Och de ryska styrkorna har trappat upp sina artilleri- och robotattacker mot landet, bedömer den USA-baserade tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) i sin senaste lägesrapport om kriget.

Men det bedöms ta lite tid innan de ryska markstyrkorna har fått upp farten.

En månads utbildning

Vid sidan av det har Ryssland lanserat en stor kampanj för att rekrytera frivilliga till kriget, skriver ISW i en separat rapport. Det rör soldater mellan 18 och 60 år, som inte behöver ha någon tidigare militärerfarenhet och får endast 30 dagars utbildning innan de skickas till striderna.

Annons

"Det här är en anmärkningsvärd utväg", skriver ISW.

Den korta utbildningen kommer inte att skapa soldater som är redo för strid och tilltaget riskerar att bli en dyr affär för Ryssland, tror tankesmedjan.

Himars-attacker

Ukrainska motattacker med det avancerade raketartillerisystemet Himars, som man har fått till skänks av USA, försvårar dessutom troligen de ryska artilleriangreppen. Ukraina säger att man fick systemet den 23 juni och att landet sedan dess attackerat ryska ammunitionslager, samt logistik- och ledningscentraler.

"Ödeläggelsen av dessa ammunitionslager har antagligen försämrat de ryska styrkornas förmåga att upprätthålla artillerield längs med frontlinjerna," skriver ISW.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons