GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rysk drönarflygare får fängelse i Norge

Norge • Publicerad 23 november 2022
Bevakningen av norska oljefält har ökat på grund av det ryska invasionskriget i Ukraina. Arkivbild..
Bevakningen av norska oljefält har ökat på grund av det ryska invasionskriget i Ukraina. Arkivbild..Foto: Ole Martin Wold/NYB Scanpix/TT

En domstol i Norge har dömt en rysk medborgare till 90 dagars fängelsestraff sedan mannen flugit en drönare över norskt territorium. Domen på onsdagen följer på ett beslut om inskränkningar i rätten att flyga drönare.

Norge befarar att filmer och bilder från till exempel utsatta oljefält eller viktig infrastruktur kan komma att användas av fientligt inställd makt.

Den 34-årige mannen säger att han lämnade Ryssland i protest mot det ryska invasionskriget i Ukraina. Men han ansågs vara skyldig till att ha flugit drönare över områden i södra Norge "vid flera tillfällen".

Den dömde säger att han inte kände till förbudet som inrättats efter den ryska invasionen.

Norsk polis har tidigare gripit ett tiotal ryska medborgare som flugit drönare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.