Annons
Nyheter

Rymdmiljardärerna inga astronauter

Richard Branson och Jeff Bezos blev de två första miljardärerna att bekosta sina egna resor ut i rymden. Men astronauter får de inte kalla sig, rapporterar .
Rymden • Publicerad 24 juli 2021
Jeff Bezos – rymdfarare men inte astronaut.
Jeff Bezos – rymdfarare men inte astronaut.Foto: Tony Gutierrez/AP/TT

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA ändrade i tisdags – samma dag som Jeff Bezos för några minuter lämnade vår atmosfär – sina regler för vem som får kalla sig astronaut. Därmed kan varken miljardärerna eller deras betalande medpassagerare ut i rymden betitla sig just så.

Myndighetens beslut innebär att bara medlemmar ur själva besättningen som dessutom bidrar till flygsäkerheten får kalla sig astronaut.

Annons

Den som officiellt får använda tituleringen får en vingformad pin att sätta på sin uniform, som visar att man är astronaut. Den som inte är anställd av militären eller Nasa kan ansöka om en sådan vinge, men FAA uppger att ingen ansökan ännu kommit.

Såväl Brason som Bezos hade vingar på sina rymddräkter, men de var egentillverkade av respektive bolag, Virgin Galactic och Blue Origin.

Beslutet kommer även att gälla Elon Musk, när han genom sitt Space X senare i år ska resa upp mot rymden.

Musk kan däremot glädja sig åt att den amerikanska rymdstyrelsen Nasa meddelar att man väljer att ta hjälp av Space X och dess bärraket Falcon Heavy när man i oktober 2024 ska skjuta upp sonden Europa Clipper med destination Europa – Jupiters måne som kanske har förutsättningar för liv.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons