Nyheter

Rykten om Saab väckte hopp – Spyker förlänger tiden

Ägaren GM har fått längre tid på sig att svara på Spykers nya bud.
Nyheter • Publicerad 21 december 2009
Foto: Lise serud

Regeringen utgår ifrån att GM lägger ner Saab och satsar en halv miljard kronor i Trollhättan och regionen.

Nederländska Spyker Cars hade begärt att General Motors skulle reagera på budet på Saab Automobile senast klockan 23 på måndagen. Men några timmar före klockslaget kom beskedet att Spyker förlänger tidsgränsen för GM på obestämd tid.

Bilföretaget bekräftade i ett pressmeddelande att man varit i kontakt med GM under dagen och kommer att fortsätta att utveckla sitt bud för uppköp av Saab.

Spykers vd Victor Muller hade på eftermiddagen mött GM-folk någonstans i Europa, uppgav Svenska Dagbladet på nätet.

Enligt TT:s källor innehåller Spykers bud förändringar i ägarstrukturen. De kontroversiella ryska storägarna finns inte längre med. Att GM sade nej till det förra budet kan ha berott på att GM inte vill släppa känslig teknologi till ryska intressen.

Formellt finns inga förändringar i ägarbilden. Nederländernas finansmarknadsmyndighet AFM uppger för TT att den ryske miljardären Vladimir Antonov fortfarande kontrollerar över 29 procent av bolaget.

Ring Obama

Vid lunchtid strömmade företrädare för Saab, facken, Trollhättans kommun och Arbetsförmedlingen in till näringsdepartementet i Stockholm för ett ödesmättat krismöte med näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Håkan Danielsson, ordförande för Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer, sade sig känna till innehållet i Spykers nya bud.

TT: Är det förändringar i ägarbilden?

– Ja, det är det.

– Vad jag kan se är det ett bra bud som GM verkligen kommer att titta seriöst på, sade Håkan Danielsson.

Efter mötet var han fortfarande "försiktigt optimistisk" – trots att Maud Olofsson och Sven Otto Littorin svalt bemötte ett krav som flera fackliga representanter framförde:

– Vi skulle behöva ha en direktkontakt, att Fredrik Reinfeldt ringde upp GM:s högste chef som egentligen är Barack Obama för att framföra att GM ska titta seriöst på de nya förslag till ägare som finns, sade Håkan Danielsson.

Idén bygger på att den amerikanska staten äger 60 procent av GM.

Ett halmstrå

Ministrarna kom ut från mötet med löftet om en extra satsning på 542 miljoner kronor för stöd och till jobb och omställning riktade till Trollhättan och Västra Götalandsregionen. Satsningen handlar om innovation, utbildning och arbetsmarknadsåtgärder.

Det är inga nya pengar utan en omfördelning, uppgav Sven Otto Littorin för TT.

– Det besked vi fått från GM är en ordnad avveckling men vad det innebär behöver vi få mer klarhet i, sade han, vars departement också förbereder en ny ansökan om medel från Europeiska globaliseringsfonden för alla förlorade jobb som kan kopplas till Saabs nedläggning.

Att det nu tycks finnas nytt bud på Saab kommenteras av näringsminister Maud Olofsson:

– Vi hoppas, även om det är ett litet halmstrå, att det ska gå att lösa Saabfrågan, men jag vill poängtera att det är ett mycket svårt läge.

– Alla som blir varslade och uppsagda, om det nu går dithän, ska få individuell hjälp, lovar hon.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.