Nyheter

Runt 100 döda vid Pakistans gräns

Ett 40-tal människor dödades i en självmordsbombning i Bajaur i Pakistan på juldagen, meddelar myndigheter.
Nyheter • Publicerad 25 december 2010

Samtidigt dödades lika många rebeller i en helikopteroffensiv i grannregionen Mohmand.

Attentatet riktades mot en av FN-organet WFP:s matutdelningsanläggningar i Bajaur, ett klanstyrt och våldshärjat område nära gränsen mot Afghanistan.

– Minst 41 personer är döda, över 60 är skadade, sade klanstyrets talesman Sohail Khan.

– Det var en kvinnlig självmordsbombare, sade Tariq Khan, myndighetsföreträdare i Khar.

Bland offren fanns familjer som samlats för att ta emot mat från WFP.

Självmordsbombaren slog till dagen efter en stor drabbning mellan talibaner och säkerhetsstyrkor i Mohmand, där 24 rebeller och elva soldater stupade. Som en fortsättning på striderna gick pakistanska militärhelikoptrar på juldagen till attack mot byarna Baizai och Lakro, uppgav försvarstalesmän. Minst ett 40-tal rebeller uppgavs ha dödats i flyganfallen.

Området ligger precis norr om huvudvägen mellan huvudstäderna Kabul och Islamabad.

Världens farligaste

USA beskriver klanområdena som världens farligaste plats, där al-Qaida har sitt globala högkvarter. I gränsområdet Afghanistan–Pakistan finns stora mängder upprorsmän som den pakistanska krigsmakten stridar mot. Hundratals gerillamän, men också ofta civila, har dödats i regeringens offensiver. Rebellerna slår tillbaka med bombattacker som också kräver hundratals liv.

The Times i London rapporterade i fredags att Iran verkar trappa upp sitt stöd till talibanerna och al-Qaida. Iran har enligt tidningens källor släppt ett antal fångar som ingår i al-Qaida. Syftet skulle vara att låta männen delta i terror- och krigsverksamhet i gränsområdena Afghanistan–Pakistan.

bin Ladins söner

Bland de släppta finns enligt rapporten egyptiern Saif al-Adil, som ryktas vara "tredjeman" bakom Usama bin Ladin och Ayman al-Zawahiri i al-Qaidas globala ledning. al-Adil har tidigare sagts leva i husarrest i Teheran tillsammans med två av bin Ladins söner.

I gruppen ingår även Sulaiman Abu Ghaith, en kuwaitier som i början av 2000-talet figurerade som al-Qaida-talesman i tv-kanalen al-Jazira. Sedan slutet av 2001 har han inte hörts av, men har sagts befinna sig i Iran.

Flera nära släktingar till Usama bin Ladin finns enligt The Times källor också bland de släppta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.