Annons
Nyheter

Ny milstolpe på Mars – gyllene box skapar syre

Nasa har lyckats att omvandla koldioxid till syre på Mars. Den amerikanska rymdstyrelsen hoppas i framtiden kunna använda syret för att skjuta upp raketer från ytan, eller för astronauter att andas.
Rymden • Publicerad 22 april 2021
Perseverance fortsätter att skriva historia på Mars.
Perseverance fortsätter att skriva historia på Mars.Foto: Nasa/TT

Det sexhjulade fordonet Perseverance på Mars fortsätter att skriva historia. Nu har fordonet, en så kallad rover, omvandlat koldioxid i Mars atmosfär till syre. Det är första gången det utförts på en annan planet, uppger Nasa.

– Det här är kritiskt första steg när det gäller att konvertera koldioxid till syre på Mars, säger Jim Reuter vid USA:s rymdstyrelse enligt ett pressmeddelande.

Tio gram i timmen

Annons

Syre finns naturligt även i Mars atmosfär, men bara drygt 0,1 procent, jämfört med jordens 21 procent. Koldioxid finns det däremot gott om på den röda planeten, där atmosfären består av 96 procent av gasen.

Den bilbatteristora gyllene boxen som används kallas för Moxie (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment). Den väger 17 kilo på Jorden, och kan producera tio gram syrgasmolekyler i timmen, genom att med hjälp av elektricitet dela koldioxidmolekyler, som består av en kolatom och två syreatomer.

Nasa jämför tekniken med att maskinen skapar syre på samma sätt som ett träd.

Används i raketer

Tio gram i timmen låter inte så imponerande, och gör inte heller någon större nytta. Men tanken är att bevisa att principen fungerar. För att kunna fylla en funktion i framtida expeditioner bedömer Nasa att man behöver bygga och skicka dit en Moxie som är hundra gånger så stor.

– Syre är inte bara något vi andas. Raketers drivmedel är beroende av syre, och framtida utforskare kommer att vara beroende av att kunna producera det på Mars för att kunna klara resan hem, säger Reuter.

Nasa exemplifierar med att en rymdraket som kan bära fyra astronauter skulle behöva 7 ton bränsle och 25 ton syre för att lyfta från Mars. Å andra sidan finns det gott om tid att producera det syret under expeditionerna, och rymdfararna förbrukar mycket mindre när de andas under tiden.

– Om astronauterna är där i ett år behöver de ungefär ett ton tillsammans, säger Michael Hecht vid MIT i Massachusetts enligt Nasas pressmeddelande.

Det är inte första gången som Nasas Marsuppdrag skriver historia, sedan det landade i Jezerokratern i februari, efter ett halvårs färd och åratal av förberedelser. För några dagar sedan gjorde minihelikoptern Ingenuity en flygtur, och en mängd bilder, filmer och till och med ljudupptagningar har skickats från rovern.

Fakta: Fjärde planeten från solen

Mars är, från solen räknat, vårt solsystems fjärde planet. I storlek är den näst minst, bara Merkurius är mindre. Ändå rymmer Mars solsystemets i särklass högsta berg – med 27 000 meter är vulkanen Olympus Mons som tre Mount Everest staplade på varandra.

Ett Mars-år är 687 jord-dygn, alltså nästan lika långt som två år på jorden. Dygnet på Mars kallas för sol, uttalas "såll", och är lite längre än vårt jord-dygn.

Planeten är ogästvänlig; medeltemperaturen är minus 62 grader Celsius, och atmosfären innehåller 96 procent koldioxid men bara drygt 0,1 procent syre.

Tidigare genom årmiljarderna har dock förhållandena varit något snällare, så forskarna tror ändå att det kan ha uppstått någon form av primitivt liv på planeten. Det kan till och med finnas kvar än i dag, men i så fall gömmer det sig troligen under ytan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons