Nyheter

Rosengren i bandad intervju: "Juholt måste gå"

Socialdemokraternas förre näringsminister Björn Rosengren diskuterade partiets framtid på en middag med Thomas Östros och Sven-Erik Österberg i veckan.
Nyheter • Publicerad 2 december 2011
Foto: 

I en bandad intervju med två journaliststudenter dagen efter får Rosengren frågan om vad de kom fram till:

– Juholt måste gå, svarade Rosengren enligt Expressen.

När han konfronteras med uttalandet om partiledaren Håkan Juholt svarar Rosengren att "det där var ett jävla skämt".

Östros och Österberg vill inte kommentera Rosengrens uppgifter för Expressen.

De båda exministrarna Östros och Österberg har den senaste tiden valt att inte svara klart ja på frågan om de känner förtroende för sin partiledaren. De har i stället sagt att de har förtroende för partiets verkställande utskott (VU).

Österberg sade i går att han misstolkats:

– Jag är så trött på spekulationerna, sade han, och hänvisade till att han själv sitter i VU och var med om att fatta beslutet om att stödja Juholt.

I en intervju i P 1 Morgon i Sveriges Radio får Juholt frågor om middagen med Rosengren, Östros och Österberg. Han svarar att "det är ungefär samma personer som förekommer i alla spekulationer" om hans framtid.

– Om en handfull hela tiden springer omkring och pratar illa får de reda ut detta, säger Juholt i radion.

Han säger att uppgifterna försvårar hans jobb och flyttar fokus från politiken.

– Det lägger fokus på middagar om man sitter på middagar och pratar om mig på ett sätt som gör att det hamnar i kvällstidningar och nyhetssändningar, säger S-ledaren till SR.

Han läger till att han känner ett fortsatt väldigt starkt stöd.

I Expressen säger Rosengren att det hela bara var ett skämt. Juholt får i P 1 Morgon frågan om han tycker att det är roligt.

– Man kan ju lägga ribban för sin humor var man vill. Jag tycker inte det här är roligt, svarar Juholt.

Socialdemokraternas verkställande utskott, där bland andra Juholt och Österberg sitter med, håller nu på morgonen ett på förhand planerat sammanträde på Sveavägen.

Mötet inleds klockan 9.

Sven-Erik Österberg vill inte kommentera att Rosengren sagt att Juholt måste gå.

– Det där får han svara på själv. Jag har aldrig sagt det. Jag har uttalat förtroende för Håkan Juholt och det är där jag står, säger han till TT.

Vad som diskuterades vid middagen vill han inte heller gå in på.

– Det var en privat middag, säger han.

Han berättar att Rosengren brukar bjuda in till middag lite då och då. Denna gång var det bara två gäster, han själv och Östros.

Österberg reagerar mot att det knappast går att träffas längre utan att det ger upphov till olika konspirationsteorier. Bland annat har det förekommit spekulationer om att Österberg och Östros försökt få bort Juholt.

– Vi har varit goda vänner sedan 1994 och det är klart att vi träffas i riksdagen över en kopp kaffe. Jag tänker inte bryta med gamla vänner bara för detta, säger han.

– Det är inte värt att kommentera. Det Rosengren säger får stå för honom, säger Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande och ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.

På frågan om hur hon ser på Juholts ställning i partiet så känner hon att den är stabil.

– Ja, jag tycker den är det, säger hon på väg in till VU-mötet.

Så säger Rosengren på bandet

Den förre socialdemokratiske näringsministern Björn Rosengren fastnade i tisdags på band i samband med en intervju med två journaliststudenter, som skulle intervjua honom i ett annat ärende.

Rosengren berättar då att han föregående dag haft exministrarna Sven-Erik Österberg och Thomas Östros på middag i sin lägenhet i Gamla stan.

– Jag hade middag här med Östros och Österberg, vi pratade om partiets förfall, säger Rosengren på bandet.

Kom ni fram till något då? frågar studenterna.

– Juholt måste ju gå, svarar Rosengren.

Källa: Expressen (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.