Annons
Nyheter

Romson utmanar Reinfeldt om klimatet

Språkröret Åsa Romson slog ett slag för feminism och mer klimatpolitik i sitt tal i Almedalen.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2014
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Miljöpartiet siktar också på 100 procent ekojordbruk runt Östersjön 2030.

För en månad sedan spikade Miljöpartiet sina fyra huvudfrågor för valrörelsen: klimat, jobb, skola och feminism. Alltihopa fanns med i Åsa Romsons tal, men hon höll sig kvar länge i feminismen.

Annons

– Det är dags att vi börjar värdera unga och tjejer lika högt som vuxna män. En del kallar det extremism, men vi kallar det demokrati, sade Romson.

Dött hav

Hon talade i kvällssol inför 4 000 personer vid ett glittrande vackert Östersjön. Men skenet bedrar. Östersjön är världens mest döda hav och partiet presenterade under dagen förslag för att stoppa övergödningen.

– Omställningen till ekologiskt jordbruk har avstannat, trots att efterfrågan på ekologiska produkter aldrig har varit större än vad den är nu, sade Romson när förslaget presenterades.

– Vi ska ge svenska bönder hjälp att gå hela vägen för att till 2030 ställa om produktionen i Östersjöns avrinningsområde till att bli helt ekologiskt. Och vi ska se till att maten som äts i svenska skolor och äldreboenden är producerad på ett bra sätt som inte dödar Östersjön, sade hennes språkrörskollega Gustav Fridolin.

Ekologiska jordbruk

Jordbruket är den enskilt största källan för utsläpp av fosfor och kväve till haven. MP sätter nu upp som mål att de svenska lantbruken vid Östersjön ska vara 100 procent ekologiska till 2030. Med start 2015 vill MP satsa 200 miljoner kronor extra om året till landsbygdsprogrammet. De pengarna ska öronmärkas till bönder som vill ställa om sitt jordbruk.

Miljöminister Lena Ek (C) är inte imponerad av MP:s förslag. Utsläppsminskningen pågår och pengar finns redan i dag att använda i landsbygdsprogrammet. Dessutom reagerar hon på tonen i MP:s utspel. Hon tror den kan skapa konflikt.

– Sättet MP formulerar det här på närmar sig statssocialism, säger Ek.

Grön tröja

Annons

I talet lade Åsa Romson ut en krok till statsminister Fredrik Reinfeldt. Hon hoppas att han ska börja engagera sig i klimatfrågor igen. Så som han gjorde när Sverige var EU-ordförande 2009 och klimattoppmötet hölls i Köpenhamn. För säkerhets skull hade hon med sig en likadan grön tröja som han brukade ha då. Romson lämnade kvar tröjan på Almedalsscenen med en uppmaning till Reinfeldt:

– Jag hoppas du plockar upp den i morgon när det är din tur att stå här och, likt den stridshingst du själv ser dig som, ger mig och Miljöpartiet en match i klimatpolitiken.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons